Voetbal trekt kar niet alleen

FC Amstelland is deze competitie al twee keer in het nieuws gekomen wegens racistische rellen. Op 12 oktober mishandelden (donkere) voetballers van het tweede team van de Amsterdamse vereniging de club-scheidsrechter en enkele spelers van Buitenveldert 4. Het bestuur royeerde prompt het hele elftal. En op 7 december deden zich bij FC Amstelland 1 tegen VVA-Spartaan opnieuw ongeregeldheden voor. Twee Surinaamse Amstellanders raakten slaags met toeschouwers, die vernederende opmerkingen zouden hebben gemaakt. De leiding zette de ploeg voor de rest van dit seizoen op non-actief. “De KNVB maakt zich zorgen over het racisme”, zegt voorzitter Ad Lansink van het amateurvoetbal.

Vindt U het juist dat FC Amstelland het eerste elftal heeft teruggetrokken?

“Ik ben niet bij die rel aanwezig geweest. Van buitenaf is het moeilijk er een oordeel over te geven. De stap van het bestuur was een noodgreep. Het durfde de verantwoording kennelijk niet langer aan. Daar heb ik alle begrip voor. Wellicht had ik hetzelfde gehandeld. Misschien had ik gekozen voor een andere maatregel. Dan denk ik bijvoorbeeld aan betere voorlichting. Binnen de club en daar buiten, via de publiciteit.”

Wat doet de KNVB ter bestrijding van racisme?

“Er is op Papendal een congres geweest over dit onderwerp, waar minister d'Ancona ook enkele woorden heeft gesproken. Het voetbal moet zich méér over die kwestie buigen, kon je daar beluisteren. Maar het voetbal kan de kar niet alléén trekken. Het heeft al een voortrekkersrol bij de integratie van minderheden. Racisme speelt zich ook op andere plaatsen af. Binnen de KNVB is er door een commissie - in overleg met algemeen voorzitter Van Marle - in het voorjaar een notitie gemaakt, die is gevolgd door een pittige discussie. De vergadering wilde een nog betere aanpak. Er zijn goede suggesties gedaan. Zo wil de KNVB dat er bij elke club een lid, liefst iemand uit het bestuur, wordt aangewezen die zich speciaal richt op de preventie van racisme.”

En verder?

“De eerste zorg is: Hoe worden buitenlanders goed opgenomen in de verenigingen? Om dat te bewerkstelligen is pas een idee geboren. Er komen aparte wervingsfolders voor de clubs in de taal van de buitenlanders.”