Vijf slachtoffers van explosie bij DSM geïdentificeerd

ROTTERDAM, 16 DEC. Vijf van de zes slachtoffers van de explosie bij DSM Chemicals in de Botlek afgelopen vrijdag zijn met zekerheid geïdentificeerd. De verminkingen waren zo ernstig dat dit onder meer aan de hand van het gebit moest gebeuren. Het zesde slachtoffer is wel bekend, maar zijn identiteit is nog niet formeel bevestigd.

De zes kwamen om toen een opslagtank waarop ze aan het werk waren explodeerde. Bij de explosie raakten bovendien vier mensen gewond. Een van hen is met brandwonden opgenomen in het ziekenhuis, de overige drie konden na behandeling naar huis.

Van de zes slachtoffers zijn er twee afkomstig uit Rotterdam, twee uit Puttershoek en een uit Dirksland. Beide Puttershoekers waren lid van de plaatselijke voetbalvereniging. De wedstrijden van het eerste zaterdag- en zondagelftal werden daarop uitgesteld.

Niet bekend

Vanmorgen om kwart voor negen kwam de rampenstaf van de gemeente Rotterdam bijeen op het gemeentehuis om over de gebeurtenissen van vrijdag te rapporteren aan de burgemeester. De indruk die men daar had was dat de hulpdiensten in elk geval snel en adequaat zijn opgetreden. Toch zal de komende weken een uitgebreide evaluatie worden gemaakt van de gang van zaken. Zo is van belang om vast te stellen of het snelle optreden voortkwam uit goede scenario's of uit een toevallige samenloop van omstandigheden. Op het moment van de explosie zaten namelijk enkele medewerkers van de brandweeralarmcentrale en de gemeentelijke rampenbestrijding om de tafel met mensen van Radio Rijnmond om over de gang van zaken bij calamiteiten te praten.

In de evaluatie moet niet alleen worden vastgesteld of de huldiensten goed hebben gereageerd op wat er werkelijk is gebeurd, maar ook wat nog meer had kunnen gebeuren. Burgemeester B. Peper wil de evaluatie half januari in handen hebben. Voor de camera van een actualiteitenrubriek zei hij “zeer geschokt” te zijn en in de explosie aanleiding te zien voor nader overleg met de chemische industrie. De afgelopen maand waren al vijf ongelukken gebeurd in het Botlekgebied. Hierbij vielen geen slachtoffers.