PSV blijft maar net overeind op noploze sneeuwschoenen

EINDHOVEN, 16 DEC. Met voetbal waar het publiek warm noch koud van wordt, blijft PSV op de been in de nationale competitie. Zaterdagavond won de ploeg met 1-0 van Fortuna Sittard. Het doelpunt van Wim Kieft was zo'n beetje de enige bezienswaardigheid in het Philips Stadion, dat sponsors en supporters een overdaad aan comfort biedt maar waar de spelers sneeuwschoenen moeten aantrekken zodra het kwik tot onder nul daalt.

In Time Out, de presentatiegids voor dit seizoen, wordt onder de kop "De voetbaltempel van PSV' een historisch overzicht gegeven van de verbouwingen in de laatste vijfentwintig jaar die hebben geleid tot het ultra-moderne stadion. Dat sleepte al in 1977 een internationale prijs voor architectuur in de wacht maar oogstte in augustus 1988 nog meer lof toen de prestigieuze hoofdtribune in gebruik werd genomen. tegenwoordig is iedere supporter in het overdekte en met straalkacheltjes verwarmde stadion beschermd tegen de elementen. Het zijn de voetballers die het meeste last ondervinden van winterse weersomstandigheden want in zijn innovatiedrang ging PSV voorbij aan de aanleg van veldverwarming.

Het moeilijk bespeelbare veld werd zaterdag door Bobby Robson als excuus opgevoerd voor de schamele vertoning die PSV ten beste gaf. De Eindhovenaren hadden in hun laatste thuiswedstrijd voor de winterstop de trouwe aanhang willen tracteren op een aantrekkelijk duel maar juist tegen Fortuna Sittard ontbraken volgens Robson de spelers die op de harde en gladde grasmat goed uit de voeten kunnen. “Lichtvoetige spelers als Romario en Vanenburg zijn onder deze omstandigheden in het voordeel met hun techniek en creativiteit. Minder begaafde voetballers hebben veel meer moeite de bal op een hard veld onder controle te brengen en verliezen vervolgens eerder het zelfvertrouwen.”

Ook Georg Kessler signaleerde dat “de terreinomstandigheden het voor alle acteurs bijzonder moeilijk maakten”. De spelers van PSV waren volgens de trainer van Fortuna Sittard nog het meest in het nadeel. “Vooral met betrekking tot het aanvalsspel dat van een thuisspelende ploeg wordt verwacht”, verklaarde Kessler. Met nog geen tien doelkansen in de hele wedstrijd stelde het offensief van PSV inderdaad weinig voor. Het bevroren veld haalde volgens Robson “de angel uit onze aanval” en was derhalve de grootste spelbreker.

Volgens manager Kees Ploegsma is het echter niet rendabel om een verwarmingssysteem onder het veld aan te leggen. Enkele jaren geleden diende zich daarvoor een uitstekende gelegenheid aan toen de complete grasmat moest worden vervangen. Maar omdat de kosten, volgens Ploegsma om en nabij de drie ton, in geen verhouding tot eventuele baten stonden werd besloten alleen een ondergrondse sproei-installatie te plaatsen. Ploegsma: “Wat heb je eraan als je de enige club in Nederland bent waar een wedstrijd doorgaat? Dat levert niets extra's op en bovendien komen de supporters hun huis niet uit als het slecht weer is.”

De manager ziet voor PSV alleen voordelen op het sportieve vlak, net als Juul Ellerman die na afloop van de wedstrijd zijn matige optreden weet aan de slechte conditie van de grasmat. Op zijn sneeuwschoenen zonder noppen kon de frêle aanvaller weliswaar goed uit de voeten maar het geringste tikje van een tegenstander bracht hem al snel uit balans. Dat Wim Kieft in de 34ste minuut geen moeite had zich een verdediger van het lijf te houden en knap raak schoot noemde Ellerman dan ook “een groot geluk. Als je zelf steeds acties ziet mislukken ga je ballen eerder afgeven. Dat een andere speler er dan iets goeds mee doet komt op zo'n moment als een bevrijding”.

    • Leon van Eijndhoven