Moskou verlengt ultimatum aan Honecker tot vandaag

MOSKOU, 16 DEC. De Russische regering heeft de voormalige Oostduitse president en partijleider Erich Honecker tot vandaag de tijd gegeven Rusland te verlaten. Honecker is inmiddels door Noord-Korea uitgenodigd: Pyongyang is bereid hem “op medische gronden” asiel te verlenen.

Honecker wordt door de Duitse autoriteiten opgeëist: hij moet zich in de Bondsrepubliek juridisch verantwoorden voor het Schiessbefehl aan de vroegere grens tussen de DDR en West-Duitsland. Toen de Russische regering hem vorige week tot vrijdag de tijd gaf Rusland te verlaten, vluchtte Honecker naar de Chileense ambassade in Moskou. Hij wil het liefst naar Chili, waar zijn dochter woont. De Chileense autoriteiten hebben laten weten Honecker niet aan Bonn te zullen uitleveren. Die beslissing heeft geleid tot onenigheid binnen de Chileense regering: een aantal ministers wil Honecker wel uitleveren. De Chilenen staan onder zware druk van Duitsland om Honecker niet naar Chili te laten gaan.

Zaterdag werd het ultimatum van de Russische regering aan het adres van Honecker verlengd tot vandaag. Het uitstel werd verleend op grond van het Noordkoreaanse aanbod, de vroegere Oostduitse leider asiel te verlenen. In Pyongyang werd meegedeeld dat Moskou positief op het aanbod heeft gereageerd, maar de Russische minister van justitie, Fjodorov, liet weten dat Rusland niet van plan is Honecker naar een derde land te laten vertrekken. (UPI)