Liefde tussen Volendam en Veronica is wederzijds

VOLENDAM, 16 DEC. Vol verwachting namen Rob Out en Joop van der Reijden gistermiddag plaats in de povere ereloge van het Volendam-stadion. De leiders van de Veronica Omroep Organisatie wilden hun adoptiekind uit het betaalde voetbal weer eens aan het werk zien. Het duel tegen Ajax vormde daarvoor een uitstekende gelegenheid. Maar het werd wel even slikken voor de omroepbazen. Ajax liet Volendam alle hoeken van het veld zien, zorgde voor vier treffers om in te lijsten en lardeerde dat met af en toe wat circusattracties op gebied van balvaardigheid.

Het Veronica-duo was na de wedstrijd snel vertrokken. Out en Van der Reijden hadden het Berlusconi-gevoel kennelijk een beetje gemist. Veronica heeft in haar hele bestaan altijd een zwak gehad voor het dorp Volendam. De liefde was wederzijds. Toen in de piratentijd nog werd uitgezonden op 538 meter middengolf deden de Volendamse popgroepen ooit mee aan een reddingsactie. Daarbij speelde natuurlijk een stukje eigen belang mee, want er moest toch een zender zijn die hun platen draaide. Formaties als The Cats, Leftside, BZN en The Dizzy Man's Band legden in feite de basis voor het sponsorcontract dat Veronica vorig jaar afsloot met Volendam.

Wat bezielt de grootste Nederlandse omroep om in zee te gaan met een voetbalclub die gemiddeld drie, vierduizend toeschouwers trekt en elk seizoen een vrije val maakt waardoor de degradatie maar net kan worden ontlopen? Veronica schijnt voor een vriendenprijs als sponsor te zijn binnengehaald. In elk geval wordt voor de opdruk op het shirt veel minder betaald dan gebruikelijk is in de eredivisie. Manager Jan Brouwer vindt echter dat naar de meerwaarde van het contract moet worden gekeken. “Veronica is een andersoortige sponsor. Wij zorgen dat de omroep een ingang heeft in het betaalde voetbal. In ruil daarvoor biedt Veronica ons behalve een bijdrage, waarvan ik het bedrag niet wil noemen, een hoop andere mogelijkheden. Zo worden onze wedstrijden aangekondigd in de Veronica-gids die een oplage kent van 1.2 miljoen exemplaren. Er zijn tv-specials geweest van drie keer een half uur, die weer voor bordreclame zorgden. En verder is het belangrijk dat Veronica ons in contact brengt met grote nationale en internationale bedrijven.”

Veronica, de omroep van "je bent jong en je wilt wat', denkt volgens Brouwer met Volendam mee. Maar ingewijden vinden het een crime om zakelijke afspraken te maken met de Hilversumse organisatie. De betrokkenheid van Rob Out is gering. Hij weet na de wedstrijd nauwelijks wat de uitslag is geweest. Toch vindt Brouwer dat Veronica een belangrijke steun is in het streven vanaf volgend jaar een nieuw stadion te laten verrijzen op de Sportlaan. Uiterlijk 21 januari wordt daartoe een beslissing genomen. Voor die datum zullen er 150 business-seathouders moeten worden gevonden die per seizoen vijfduizend gulden neerleggen per stoel. In totaal kunnen er straks 285 van dergelijke plaatsen worden verhuurd.

Het nieuwe stadion biedt in eerste instantie plaats aan 10.500 toeschouwers (4.000 staan en 6.500 zitplaatsen). Als de UEFA de staanplaatsen verbiedt gaat de capaciteit terug naar 8.500. Het stadion wordt volledig overdekt en vanaf volgend jaar in fases gebouwd. Op 1 juli 1994 moet de accommodatie gereed zijn. Brouwer: “Het gaat om een project van 8.1 miljoen gulden. De banken hebben de bouwplannen goedgekeurd. De financiering ziet er dus prima uit. Als we inderdaad het beoogde aantal business-seats kunnen verhuren, beginnen we op 4 mei met de sloop van de hoofdtribune.”

Voor de laatste twee wedstrijden van dit jaar, tegen Volendam en Feyenoord, eiste Ajax-trainer Louis van Gaal vier punten van zijn spelersgroep. De Amsterdamse ploeg incasseerde gisteren al vast de helft. Tegen Volendam (1-4) was het grote euvel van de laatste weken, het missen van legio kansen, nog niet verdwenen maar dit keer ging dat wel gepaard met het maken van doelpunten.

Aron Winter, die in een grootse vorm steekt, opende na ruim een kwartier de score. Danny Blind bediende vervolgens Stefan Pettersson bij de tweede treffer en verzorgde op even fraaie wijze kort voor rust zelf de derde goal. Bergkamp, die gisteren weer erg veel kansen nodig had, maakte het kwartet vol met een subtiel lobje.

Ajax speelde zonder echte vleugelbezetting. Van 't Schip mocht even ruiken aan de positie die hij zo vurig begeert, rechts op het middenveld. De Amstelvener speelde vrij behoorlijk, hoewel de enige tegentreffer van Berghuis ontstond nadat hij een duel verloor met Ton Guyt. Absoluut foutloos acteerde Sonny Silooy op de linksbackplaats.

Volgens Van Gaal is de bijna vergeten verdediger rijp voor een vaste plek in het elftal.

    • Erik Oudshoorn