Kerstman dreigt Sinterklaas de loef af te steken

AMSTERDAM, 16 DEC. De doorgewinterde reiziger uit het Finse dorpje Korvatunturi heeft veel meegemaakt in zijn dertig-jarige loopbaan als kerstman. Maar op zijn rondzwervingen van Japan tot Polen viel hem nimmer zo'n vorstelijk onthaal ten deel als zaterdag in Amsterdam. “Zo officieel ben ik nog nooit ontvangen”, zei de verblufte Fin, die voor het eerst zijn intocht deed in Nederland.

De Joulupukki, zoals hij in zijn thuisland heet, werd van Schiphol afgehaald door de ambassadeur van Finland en een kinderkoor. Per limousine werd de kerstman naar Amsterdam gereden, waar hij werd begroet door de wethouder van economische zaken. Waarom juist hij en niet zijn collega van cultuur de Finse gast welkom heette werd duidelijk met het volgende programmapunt: de opening van de kerstmarkt.

Langs groen-rode kraampjes tussen Leidseplein en Vondelpark drommen rijen kooplustige mensen. Het aanbod op de kerstmarkt varieert van kerstvideo's, rendierpantoffels, kerstmanbuttons tot "Santa Sacks', de equivalent van de zak van Sinterklaas. Het Max Euweplein heet voor de gelegenheid Plein der Verleidingen. Hier worden Glühwein, gepofte kastanjes en "warm ijs' verkocht.

De kerstmarkt is een initiatief van de Stichting Amsterdam Kerststad, een vereniging van een veertigtal detaillisten die met lede ogen aanzagen dat jaarlijks honderdduizenden Nederlanders naar de Duitse Weihnachtsmärkte trekken. “Voor dit groeiend kerstgevoel moeten we ook in Nederland een platform bieden”, aldus K. Braun, voorzitter van de stichting.

Daarom werd de Weihnachtsmarkt in Amsterdam geïntroduceerd. En niet alleen in de hoofdstad, maar overal in Nederland, van het Noordhollandse Bergen tot in het Groningse Haren, worden dergelijke markten georganiseerd. Op deze markten konden het gehele weekeinde kerstinkopen worden gedaan, evenals in winkels in de grote steden.

Het lijkt er op dat de kerstman hard op weg is zijn goedheilige collega te verdringen. Volgens een NIPO-enquête vierde dit jaar slechts 51 procent van de Nederlanders Sinterklaas. In 1980 was dat nog 70 procent. Hoe hoger de leeftijd, hoe minder de verjaardag van de Sint wordt gevierd.

De omzet van 5 december-inkopen wordt jaarlijks minder, zo blijkt uit peilingen van het Nederlands Christelijk Ondernemersverbond (NCOV). Dit jaar signaleert het NCOV een daling van 15 procent. Vooral de verkoop van luxe cadeaus verschuift van Sinterklaas naar kerst.

Hoewel we in Nederland nog niet, zoals in de Verenigde Staten, winkels kennen waar het gehele jaar door kerstartikelen worden verkocht, openen warenhuizen steeds vroeger hun kerstafdeling. Dit jaar konden eind oktober al de eerste inkopen voor kerst worden gedaan. En op de speciale "zondagopeningen', verdringen de klanten zich rondom plastic engelen en zilveren ballen en slingers, zoals gisteren op de overvolle "kerstversiermarkt' in de Amsterdamse Bijenkorf.

Pag 3:

Kersttoerisme naar Finland groeit gestaag

Kerstbomen worden steeds vroeger in huis gehaald. “Eind november verkoop ik de eerste bomen”, zegt bloemist A.H. Abels, die al 35 een zaak drijft aan de Amsterdamse Bloemsingel. Niet alleen worden de kerstbomen eerder verkocht, er zijn ook steeds meer duurdere soorten. Behalve de "ordinaire sparreboom', die ongeveer 25 gulden kost, worden luxe bomen aangeboden, zoals de blauwspar, waarvan de prijs varieert van 65 tot 150 gulden.

Ook kerstkostuums zijn steeds meer in trek. “Twintig jaar geleden had ik voldoende aan één, zelfgemaakt kerstkostuum”, zegt W. Hoppezak, eigenaar van een kledingverhuurbedrijf in Leiden. “Ik heb nu 150 kerstuitdossingen, net zoveel als Sinterklaaskostuums.”

Pirjo-Ritta Tamminen, medewerkster van het Fins verkeersbureau, vertelt dat het in Nederland “in raakt” om de kerstdagen in Finland door te brengen. “Steeds meer Nederlanders vliegen voor een dag of drie naar Lapland, om daar kerst te vieren, in Finland het grootste feest van het jaar”, aldus Tamminen, die eraan toevoegt dat er vanuit Groot-Brittannië al langer speciale Concorde-vluchten naar Finland gaan.

In Amsterdam rijden dit jaar voor het eerst zeven kersttrams. In deze met sparretakken en rode linten versierde trams worden kerstliedjes gespeeld. Soms zingt er zelfs een live a capella koor. In kranten verscheen inmiddels een oproep aan eenieder die tegen het spelen van kerstmuziek in trams is.

Verbaasde Amsterdammers zagen zaterdag de kerstman voorbijvaren in een versierde rondvaartboot. Hij werd toegezwaaid vanaf de kade, een enkeling hing zelfs uit het raam om hem te begroeten. Een cameraploeg, die vanaf de ontvangst op Schiphol de verrichtingen van de kerstman filmde, volgde hem door de grachten in een politieboot.

Nadat men was aangekomen op het Singel ging de tocht verder in een arreslee op wieltjes, getrokken door twee Haflingers. De rit van het Singel naar het Leidseplein trok zoveel belangstelling dat het verkeer volkomen ontregeld was. Zelfs de kersttram moest wachten.

Tijdens deze intocht bleek dat de kerstman, die commercieel gezien steeds belangrijker wordt dan Sint Nicolaas, veel minder ontzag inboezemt dan de bisschop van Myra. Verontwaardigd riep een meisje van een jaar of vijf toen ze de arreslee zag passeren: “De kerstman is allang dood, dat is gewoon een verklede man. Ik ga zo zijn baard er af rukken!”

    • Birgit Donker