Kazachstan onafhankelijk

MOSKOU, 16 DEC. Kazachstan heeft zich vandaag uitgeroepen tot onafhankelijke staat. Het parlement in Alma-Ata heeft daartoe zaterdag het besluit genomen.

Het parlement nam een wetsvoorstel aan waarin werd bepaald dat de regering van de republiek vanaf vandaag de volledige controle heeft over de binnen- en buitenlandse politiek.

In de nieuwe wet staat ook dat de regering het staatsburgerschap van Kazachstan toekent aan “de leden van alle nationaliteiten die op Kazachs grondgebied zijn verenigd in een gezamenlijke historische lotsbestemming”. De Kazachen die buiten Kazachstan wonen hebben recht op een dubbele nationaliteit. De bevolking van Kazachstan bestaat uit leden van meer dan honderd verschillende nationaliteiten.

Kazachstan is met Rusland de enige republiek in de oude Sovjet-Unie die nog niet formeel was overgegaan tot de uitroeping van de onafhankelijkheid. Op 26 oktober was wel de soevereiniteit uitgeroepen. (AFP)