IRA legt bommen bij station en in National Gallery

LONDEN, 16 DEC. Bij een bomaanslag nabij het drukke Londense spoorwegknooppunt Clapham is vanochtend vroeg grote schade aangericht.

Het treinverkeer in Londen werd stilgelegd. Het Ierse Republikeinse Leger (IRA) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. De IRA heeft dit weekeinde nog twee bomaanslagen uitgevoerd: zaterdagochtend ontploften brandbommen in een winkelcentrum in het noorden van Londen en gisteren ontplofte een brandbom in het Londense kunstmuseum de National Gallery. Bij geen van de drie nieuwe aanslagen tijdens dit "kerstoffensief' van de IRA vielen slachtoffers. In het winkelcentrum werd grote schade aangericht. De automatische brandblusinstallatie van de National Gallery wist hier ernstige schade te voorkomen. De IRA heeft verklaard te zullen doorgaan met het plegen van aanslagen en de maatschappij te ontregelen. Vanochtend moest de Londense beurs ontruimd worden na een bommelding. Hierdoor werd de effectenhandel enige tijd stilgelegd. De IRA heeft gezegd dat het belangrijkste doel van de jongste campagne is om de economische kosten van de Britse "bezetting' van Ulster ondraaglijk te maken. (Reuter, AP)