Herfsttitel bij Belgen prooi voor Anderlecht

BRUSSEL, 16 DEC. Anderlecht heeft gisteravond de "herfsttitel' in het Belgische voetbal binnengehaald. De Brusselse ploeg had in de thuiswedstrijd tegen FC Antwerp daar een punt voor nodig, maar won het duel met 2-0. De Ghanees Nii Lamptey zorgde op het bevroren veld voor het eerste doelpunt en de goed spelende Johnny Bosman maakte met een fraai afstandschot voor nummer twee. Antwerp miste wel veel kansen. Bij Anderlecht zal trainer Aad de Mos zeer waarschijnlijk deze week bijtekenen. International Bruno Versavel werd al voor volgend seizoen vastgelegd. Hij wordt overgenomen van concurrent KV Mechelen, de vorige club van De Mos die in geldnood verkeert. Mechelen, op de tweede plaats met twee punten achterstand op Anderlecht, won zaterdagavond met 2-0 van Club Luik.

Barcelona heeft de achterstand op Real Madrid niet kunnen verkleinen. Die bleef acht punten. Real verspeelde een punt in en tegen Zaragoza (1-1). Barcelona speelde 2-2 tegen Burgos. De grillige Bulgaar Stoitsjkov kreeg, tien minuten voor rust, weer een rode kaart. Hij deelde een elleboogstoot uit. Richard Witschge viel in de tweede helft in. Scheidsrechter Soriano Aladren zag bij het tweede doelpunt van Burgos een handsbal over het hoofd. Cruijff had na afloop opvallend veel kritiek op de arbitrage. “Gele en rode kaarten worden wel tegen Barcelona getrokken, de tegenstanders worden gespaard. De leiding heeft het duel duidelijk beinvloed.”

De Nederlandse trainer Guus Hiddink won met Valencia met 3-1 van Valladolid. Zijn ploeg staat achtste op de ranglijst. Koploper Real Madrid liep ondanks het gelijkspel in Zaragoza toch een punt uit op nummer twee Atletico Madrid dat op eigen veld met 3-0 van Sevilla verloor.

Marco van Basten heeft in Italie AC Milan voor de eerste nederlaag in dit seizoen behoud. Op de veertiende speeldag kwam zijn club bij Lazio Roma met 1-0 achter, maar de Nederlander bevestigde daarna met zijn negende competitiedoelpunt zijn positie als topschutter in de Serie A. Milan liep een punt uit op Juventus dat met 1-0 verloor van Sampdoria. Gullit speelde in Rome een hele wedstrijd. De geblesseerde Rijkaard deed niet mee.

Ook Jan Wouters maakte een belangrijk doelpunt voor zijn club Bayern Munchen. Fortuna Dusseldorf werd met 3-1 verslagen. Wouters maakte, op schitterende wijze, het belangrijke tweede doelpunt voor Bayern. Hij had eerst nog de lat geraakt. “Nu ik nog niet heb kunnen brengen, wat ik behoor te brengen, is dat eerste doelpunt voor Bayern een leuke bijkomstigheid.” Bayern gaat de winterstop in als bescheiden middenmoter. Het staat drie punten verwijderd van de eerste degradatieplaats. Er degraderen na dit seizoen extra veel clubs. De Bundesliga krimpt van twintig naar achttien ploegen in.

Jan Wouters is nog lang niet tevreden over zijn spel in Munchen. “Als je probeert te storen wanneer de tegenpartij balbezit heeft, doet niemand mee. Het is mijn fout. Ik zal me moeten aanpassen, al weet ik eigenlijk nog steeds niet waarom die Duitsers zo spelen.” Wouters heeft geen idee of trainer Soren Lerby morgen tijdens de buitengewone bestuursvergadering zal worden ontslagen. “ Persoonlijk denk ik dat het voor Bayern het beste is dat Lerby blijft.”

In Engeland kennen ze geen winterstop. Daar voetballen zoals gebruikelijk met Kerstmis door. Manchester United is sinds gisteren de nieuwe koploper in de League. De ploeg won in Londen met 3-1 van Chelsea. Tottenham Hotspur, de komende Europa-Cuptegenstander van Feyenoord, staat stijf in de middenmoot. Het heeft twintig punten minder dan Manchester United, maar wel twee duels minder gespeeld. Tottenham speelde zaterdag 1-1 in en tegen Leeds. Howells zorgde voor het doelpunt van de bezoekers. Ex-Ajacied Jan Mlby maakte een doelpunt voor Liverpool dat na de 2-0 overwinning op Nottingham Forest op de achtste plaats staat.