Franker stelt zich nieuw doel voor het Nederlandse tennis

AMSTERDAM, 16 DEC. Het Zwitserse blad Sport noemde Stanley Franker recentelijk de vader van het tenniswonder dat zich in Nederland heeft voltrokken. Onder zijn bewind kwamen vijf spelers bij de beste honderd mannen van de wereld. Tevens voorspelde hij dat er binnen afzienbare tijd een van hen het zelfs tot de top 10 zal brengen. Gisteren herhaalde hij die laatste prognose en stelde de directeur sportief van de tennisbond zich tevens een nieuw doel. Hij gaat zich intensief bezighouden met het vrouwentennis wat volgend jaar zomer moet resulteren in twee nieuwe gezichten bij de top 100.

Franker blijft na oktober 1992, wanneer zijn huidige verbintenis afloopt, nog eens vijf jaar bij de KNLTB. Vrijdagavond al werd bekend dat hij niet in zou gaan op een aanbieding uit Oostenrijk, omdat de Nederlandse bond bereid was in versneld tempo te werken aan verzelfstandiging van het toptennis. Franker krijgt de supervisie over de hele technische staf, met inbegrip van de jeugd. Dat laatste heeft lang erg gevoelig gelegen in de bestuurlijke kringen, maar uiteindelijk stemde vrijwel iedereen voor die uitbreiding van zijn bevoegdheden. Verder krijgt het toptennis de beschikking over een eigen budget met een gegarandeerd minimum van 1,3 miljoen gulden. Er zal naar sponsors worden gezocht om dat bedrag te verhogen. Voor die eventuele extra inkomsten is een verdeelsleutel afgesproken tussen toptennis en algemeen bestuur. Wel mag Franker het geld voor het toptennis naar eigen inzicht besteden, zonder steeds de toestemming van het algemeen bestuur te hoeven vragen. “Korte communicatielijnen”, noemde KNLTB-voorzitter Ruurd de Boer de essentie van de nieuwe situatie.

Tot en met 1997 is het beleid van Franker er op gericht een speler van de huidige succesvolle lichting bij de echte wereldtop te krijgen (“de trekpaarden moeten trekpaarden blijven”) en tevens extra aandacht aan de basis te besteden om een naadloze overgang van de ene tennisgeneratie naar de andere te verzekeren. Aan het welslagen van die opdracht twijfelt Franker niet. “Als we uit de 2400 jeugdspelers tot en met veertien jaar die we nu hebben geen top-100 speler zouden kunnen halen, kunnen we de toko wel sluiten.” Maar tevens realiseerde hij zich dat “ik twee keer zo hard aan het werk moet om het een succes te laten worden.” Want Franker mag dan tennistechnisch alle volmachten hebben gekregen, mede door de manier waarop hij onder andere via de media het bestuur onder druk heeft gezet om dat besluit erdoor te krijgen is hij verplicht tot het inlossen van de beloftes. Zijn droom, “de Davis Cup winnen”, hoort daar niet bij.

Nieuwe gezichten in de nationale top dienden zich deze week tijdens de Audi Masters in Amsterdam nog niet aan. Ook Tom Kempers niet. Hij schakelde in de halve finale weliswaar de als eerste geplaatste Richard Krajicek verrassend uit (3-6, 6-3, 7-5), maar in de eindstrijd was hij toch nauwelijks partij voor Jan Siemerink, die zaterdag met 6-1 en 6-2 Michiel Schapers de baas was. De inspanning die Kempers, een uitstekende dubbelspeler, daar voor had moeten leveren kostte kennelijk zoveel dat hij gisteren bij het inspelen al last kreeg van een pijnlijke rechteronderarm. Hij overwoog zelfs de strijd te staken, maar wilde het eindelijk iets talrijker opgekomen publiek dat niet aandoen. Siemerink haalde via 6-3 en 6-4 zijn eerste Nederlandse titel binnen, wat hij als hoogst geplaatste op de wereldranglijst (26ste) min of meer verplicht was. “Ik ben er trots op”, zei hij.

Dat was ook de 20-jarige Brenda Schultz, al was het na de 6-4, 6-3 winst tegen Nicole Muns-Jagerman haar vierde Masterstitel. “Je bent altijd zenuwachtig en je ziet hier op de tribune allemaal bekenden zitten, waardoor het moeilijk is om je te concentreren.” De nervositeit gold vooral de vraag of de lease-auto voor het komende jaar, die zowel de mannen- als vrouwenwinnaar krijgt, weer zou worden binnengehaald. Niet voor zichzelf, want volgende week begint hun trektocht over de wereld weer, maar voor familieleden die zo aan een tweede wagentje worden geholpen.

    • Peter de Jonge