Ex-gijzelaar uit steeds meer kritiek op Waite

LONDEN, 16 DEC. De Amerikaanse ex-gijzelaar Thomas Sutherland is van mening dat zijn voormalige celgenoot Terry Waite door zijn activiteit ten behoeve van Westerse gijzelaars in Libanon hun gevangenschap juist heeft verlengd. Sutherland zei dit gisteren in een vraaggesprek met de Britse radio. In een reeks vraaggesprekken heeft Sutherland zich de afgelopen week steeds kritischer over Waite uitgelaten.

Waite, afgezant van de anglicaanse aartsbisschop van Canterbury, werd in 1987 ontvoerd tijdens zijn pogingen om onder anderen Sutherland vrij te krijgen. Hij werd vorige maand samen met Sutherland vrijgelaten als onderdeel van alomvattende overeenkomst om Westerse gijzelaars, Israels Libanese gevangenen en in Libanon vermiste Israelische militairen vrij te krijgen.

Volgens Sutherland hadden de ontvoerders de geruchten geloofd dat Waite in feite handelde in opdracht van de Verenigde Staten, en probeerde hen ertoe te verleiden hun gijzelaars zonder tegenprestatie vrij te laten. “Ik denk dat het zeer waarschijnlijk is dat het (Waites activiteit) inderdaad de gevangenschap van alle gijzelaars verlengde omdat (..) de shi'itische ontvoerders ontzettend kwaad waren op Terry toen hij verdween”, zei Sutherland.

Waite zelf probeert op het ogenblik met zijn familie bij te komen van zijn jarenlange gevangenschap en wil niet worden gestoord. Na eerdere kritische uitlatingen door Sutherland heeft een broer gezegd zich te kunnen voorstellen dat het met Terry - “met een enorm lijf en een nog grotere snurk” moeilijk samenleven was in een kleine ruimte, maar hij suggereerde tevens dat Sutherland zich in zijn jaren als gijzelaar te veel met de ontvoerders was gaan identificeren. (Reuter, AP)