Dolle Dries sportman van het jaar

Waarom heeft de AVRO Dolle Dries zaterdagavond niet tot sportman van 1991 gekozen? Van Wijhe leverde in februari van dit jaar toch een fantastische prestatie door op 45-jarige leeftijd in Ankeveen marathonkampioen schaatsen op natuurijs te worden, een in Nederland hoog gewaardeerd sportonderdeel. Het betekende bovendien de derde nationale titel in een opzienbarende carrière. Van Wijhe was eerder al Nederlands kampioen bij de amateurwielrenners en bij de marathonschaatsers op kunstijs. Zijn prestatie in Ankeveen kan qua gewicht natuurlijk niet op tegen Olympisch goud, een hoofdrol tijdens een WK voetbal, een Tour- of Wimbledon-overwinning. Maar dergelijke successen werden er in 1991 door Nederlanders niet behaald.

Met alle respect voor de twee sportmannen die afgelopen weekeinde werden gekroond. Edwin Jongejans sprong het schoonst van de één-meterplank, maar dat onderdeel wordt niet echt serieus genomen. Bokser Arnold Vanderlijde heeft dit jaar bijna al zijn tegenstanders verslagen, maar hij verloor ook voor de vijfde keer van de Cubaan Savon. En pas als die krachtpatser een keer door de aardige Limburger tegen het canvas wordt geslagen is er sprake van een absoluut topsucces. Oók in de ogen van Vanderlijde zelf. Nee, dan leek eigenlijk het zilver van kogelstoter Erik de Bruin bij de WK atletiek een betere prestatie in 1991. Het grote probleem bij een dergelijke verkiezing werd zaterdagavond echter nog eens door de juryleden Kuiphof en Jansma duidelijk benadrukt. Het is moeilijk, of eigenlijk onmogelijk appels met peren te vergelijken. Misschien is het daarom ook maar beter om met de verkiezing te stoppen.

De kleurrijke Dries van Wijhe zou in ieder geval een uitstekende laatste winnaar zijn geweest. Zijn verkiezing zou van durf en orginaliteit bij organisator AVRO hebben getuigd. Net zoals het een hoogtepunt in de historie van de verkiezing was dat IJsselmeervogels in 1975 tot sportploeg werd gekozen. De amateurvoetballers uit Spakenburg hadden op internationaal sportgebied weliswaar niets gepresteerd, maar het bereiken van de halve finale van het KNVB-bekertoernooi was toch een succes van formaat. Vergelijkbaar dus met Van Wijhe. En hoort zo'n beeldje van sportpionier Jaap Eden, óók een schaatser en wielrenner, juist niet bij hem op de schoorsteen te staan?

    • Hans Klippus