Deelnemers Groot Dictee maakten 1.404 fouten

AAG, 16 DEC. In Het Groot Dictee der Nederlandse Taal dat gisteravond door de NOS in samenwerking met de Volkskrant vanuit de vergaderzaal van de Eerste Kamer werd uitgezonden maakten 57 deelnemers 1.404 fouten. Bijna allemaal maakten ze dezelfde fout in de kortste zin: “Nee”, denk je dan, “uw beider keus is niet de mijne”. Dat had “u beider keus” moeten zijn.

Het voor de tweede keer gehouden dictee had het reizen per spoor als onderwerp, wat zinnen met zich meebracht over de kwaliteit van de koffie - “uit louter agressie hoorden we reeds boze tongen de cappuccino smeuïg vergelijken met beits of rattenkruit” - en over het verschil met vroeger, toen men zich nog “consciëntieus voorbereidde op een ontspannende reis, opgeluisterd door stedeschoon en frisse landouwen met weidend vee”. Veelgemaakte fouten: cappucino of capuccino, rattenkruid, conscientieus, landauen. Ook de woorden met "ij' of "ei' (wijd en zijd, gevlij), de beruchte verbindingsstreepjes (ivoren-torenhouding, twintigste-eeuwers) en de vele leenwoorden (minutieus, malicieuze pejoratieven) leidden tot vergissingen. Opvallend was overigens het nagenoeg ontbreken van moderne, Angelsaksische leenwoorden.

Met 5 fouten werd de 44-jarige lerares Nederlands M. Veenman-Arts winnaar. Het gemiddelde bedroeg 24 à 25 fouten, vorig jaar was dat 19. Van de bekende Nederlanders kwam Jules Deelder met 15 fouten als beste uit de bus. Hoeveel fouten bekende Nederlanders als Koos Postema of Willem Duys hadden gemaakt werd niet duidelijk. Wel was zeker dat de bekende Nederlanders het gemiddelde aantal fouten hadden opgejaagd: van de deelnemers die via de vooropgaven tot de finale waren doorgedrongen hadden er tien minder dan 13 fouten.

Het dictee stond net als vorig jaar ook open voor Vlamingen en werd deze keer voor het eerst mede georganiseerd door de BRT en De Standaard. Daar hadden zich 1.250 mensen aangemeld voor de vooropgaven, bij de Volkskrant zo'n 13.000. Door de samenwerking met België was de oorspronkelijke benaming - Het Nationaal Dictee - veranderd in Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. De BRT zendt het dictee uit op 21 december.