Dan Jansen benadert wereldrecord op 500 meter

MILWAUKEE, 16 DEC. De Amerikaanse schaatser Dan Jansen heeft in de tweestrijd met Uwe-Jens Mey, die voorafgaat aan de Olympische 500 meter, een lichte voorsprong genomen. Met een schitterende tijd van 36,59 seconden heeft de Amerikaan sinds dit weekeinde de leiding op de wereld-seizoenranglijst veroverd. Twee weken geleden zegevierde de Duitser tijdens wereldbekerwedstrijden in Heerenveen in 36,79.

Jansen noteerde de verbluffende tijd op de als niet extreem snel bekend staande buitenbaan van West Allis. De 26-jarige schaatser uit Wisconsin was de grote man van de US trials. Olympisch kampioene Bonnie Blair was de vanzelfsprekende winnares van de 500 meter bij de vrouwen (40,66).

Vier jaar geleden werd Jansen op de winderige piste van het State Fair Park wereldkampioen sprint. Karin Kania behaalde tussen de fly-overs en highways aan de rand van Milwaukee haar eerste mondiale titel en ook Atje Keulen zette daar een zegereeks in. Het record van de Olympic Icerink (37,37) bleek bij lange na niet bestand tegen Jansens sprintkracht.

De Amerikaan, die vier jaar geleden in Calgary zowel op de 500 als de 1000 meter viel, benaderde het wereldrecord, waarmee Mey in Calgary de Olympisch goud won tot op veertien-honderdste seconde. Jansens verrichting komt in de boeken als de beste op laag gelegen buitenbanen. Vorig seizoen was hij in de hal sneller dan het wereldrecord. Zijn 36,26 van Calgary (op 30 januari) kon echter niet als werelrecord worden erkend.

Jansen nam definitief de leiding na de winst en het verlies dat hij in Heerenveen met Mey afwisselde. Een week daarvoor deelde Mey in de onderlinge wedstrijdenreeks het eerste tikje uit. Een tweede 500-meterrace in Berlijn leverde geen winnaar op. Doorgaans is de opening van Mey sneller, Jansens volledige ronde is meestal rapper. De sprint van Albertville belooft het hoogtepunt van het Olympisch schaatstoernooi te worden.

State Fair Park is het trainingscentrum van de Amerikanen, waardoor op de hooggelegen ovaal in Butte nauwelijks meer wordt gereden. Er zijn vergevorderde plannen om de baan in Wisconsin, waarin al twee keer een WK sprint en twee het WK vrouwen werd gehouden, te overkappen.

In de schaduw van Jansen verzekerde Mary Docter zich door een zege op de 1500 meter van een startplaats voor Albertville. Docter, ooit lid van de clan rond Eric Heiden, zal in de Franse Alpen haar vierde Olympische toernooi afwerken. Eric Flaim won de 1500 meter bij de mannen.

In Berlijn bleef Mey het antwoord schuldig. Met 37,10 vierde de perfectionist zijn 28ste verjaardag op bescheiden wijze. Geen schaatser dook op de korste reguliere schaatsafstand vaker onder de 37-secondengrens als de Berlijner. Op de kilometer startte hij niet.

Monique Garbrecht, wereldkampioene sprint, kwam tijdens de Duitse afstandskampioenschappen tot een dubbele overwinning. In de top is geen plaats meer weggelegd voor de na de geboorte van een zoon op de baan teruggekeerde Christa Luding, die vier jaar geleden goud op de 1000 meter incasseerde.

Binnen de Duitse selectie ontstond enige opschudding over het besluit van Gunda Niemann niet op de 1500 en 3000 meter te starten. Die titels gingen nu naar haar clubgenote Heike Warnicke. Bondscoach Achim Franke sprak er schande van dat Niemann langs de kant bleef. “Iedereen doet maar wat-ie wil”, foeterde de leidsman van Mey, afkomstig uit de vroegere DDR. “Bij kampioenschappen moeten toch de besten starten.” Niemann zweeg en beperkte zich tot een triomf en baanrecord op de 5000 meter (7.32,05) en een test op de sprint (41,95).