Cruijff uit weer fikse kritiek op Barcelona

MADRID, 16 DEC. Is Johan Cruijff bezig zijn vertrek uit Spanje voor te bereiden? Voor de ontmoeting tussen zijn FC Barcelona en Burgos (2-2) van zaterdagavond heeft de omstreden trainer een reeks uitspraken gedaan die nieuw voedsel aan dat vermoeden geven. “We kunnen niet over dezelfde steen blijven struikelen”, zei Cruijff tijdens een persconferentie waarin hij zowel zijn spelers als de werkomstandigheden bij Barcelona onder vuur nam. “Als de zaken niet veranderen, stap ik op. Ik ben niet bereid zes maanden te werken onder omstandigheden als de huidige. Als je niet kan doen wat je wilt, moet je naar huis gaan. Ik weet dat ik een contract heb tot 30 juni 1993, maar er zijn dingen die meer morele waarde hebben dan het geld.”

Cruijff ging niet nader in op de problemen die hij met de leiding van de club heeft. Men neemt echter aan dat de contractverlenging van de Michael Laudrup op dit moment voor irritatie zorgt. Cruijff wil dat de Deense aanvaller voor slechts één jaar bijtekent, maar voorzitter Nuñez heeft in het openbaar verklaard dat hij over twee seizoenen wil praten. Op de achtergrond speelt al langer de wens van de trainer om zijn bevoegdheden verder uit te breiden. Cruijff zou een positie als manager of technisch directeur ambiëren, met volledige zeggenschap over het kopen en verkopen van spelers. Voor de ontmoeting tegen Real Madrid, eind oktober, uitte hij ook al kritiek op de organisatie bij de FC Barcelona. De voorzitter liet toen weten dat het beter met de ploeg zou gaan als hij zich van dergelijke uitspraken zou onthouden.

In zijn aanmerkingen op het elftal was Cruijff zaterdag duidelijker. “Ik ben niet optimistisch. De ervaring heeft me geleerd dat er hier altijd wat misgaat. Ik ben heel gelukkig met de manier waarop de spelers het in het Europa-Cuptoernooi doen, maar er zijn geen goede redenen voor onze achterstand van acht punten op Real Madrid in de competitie.” Cruijjf verweet het elftal gebrek aan discipline.