Bonden positief over ABP-Rodamco

ROTTERDAM, 16 DEC. De ambtenarenbonden zijn positief over de aangekondigde samenwerking tussen het pensioenfonds ABP en het beleggingsfonds Rodamco. “De nu voorliggende gegevens over de deal bieden voldoende perspectief voor de positie van het ABP”, aldus vanochtend een woordvoerder van AbvaKabo, de grootste ambtenarenbond.

Vrijdagnacht maakten ABP en Rodamco bekend dat het ambtenarenpensioenfonds 2,5 miljard gulden in Rodamco injecteert voor buitenlandse beleggingen in onroerend goed. Het ABP neemt daarmee een belang van 12,5 procent in Rodamco en een van 20 procent in een drietal niet-beursgenoteerde dochters van het Rotterdamse fonds. Het ABP koopt de aandelen Rodamco tegen de intrinsieke waarde die februari volgend jaar wordt vastgelegd.

Eind vorige week bestonden bij enkele ambtenarenbonden nog aarzelingen over de samenwerking ABP-Rodamco. Een definitief besluit werd donderdag opgehouden omdat sommige bondsbestuurders, vertegenwoordigd in het ABP-bestuur, meenden dat er onvoldoende informatie was over de marktwaarde van Rodamco. Bovendien hadden zij twijfel over de mogelijkheden uit Rodamco te stappen indien de samenwerking minder goed uitpakt.

Rodamco heeft daarop toegezegd dat het ABP zich eventueel ongeschonden uit de samenwerking kan terugtrekken. Voor dat geval is nu vastgelegd dat Rodamco de ABP-aandelen, verspreid over een aantal jaren, tegen intrinsieke waarde terug zal kopen. Daarnaast staat Rodamco een onderzoek naar de financiële positie van het Rotterdamse beleggingsfonds toe.

Het bestuur van het pensioenfonds PGGM (gezondheidszorg) vergadert aanstaande woensdag over een voorstel van de directie om ook een samenwerking met Rodamco aan te gaan.