Zambia stopt meelsubsidies en prijscontrole

LUSAKA, 13 DEC. De twee maanden geleden gekozen Zambiaanse regering heeft de subsidies voor maïsmeel en de controle op meelprijzen met onmiddelijke ingang afgeschaft. Minister van financiën E. Kasonde maakte dit gisteren bekend.

Hiermee gaat de regering van Zambia in op een belangrijke eis van donorlanden. Zambia kon in september geen schuld meer aflossen, waarna hulp van de Wereldbank werd opgeschort. De meelsubsidies zijn de belangrijkste oorzaak van het begrotingstekort van de overheid.

Door de maatregel worden de prijzen van meel volgens Kasonde verdubbeld, maar op de zwarte markt worden die prijzen ook al betaald. Zambia kende de laagste meelprijzen van de regio, waardoor de regering de smokkel naar het buitenland indirect stimuleerde. Kasonde erkende dat de armen te lijden zullen hebben onder de maatregelen, maar zei dat ze toch doorgevoerd moesten worden om de noodlijdende economie te redden.