Taiwan verlaagt de tarieven voor import

TAIPEI, 14 DEC. Het parlement van Taiwan heeft gisteren ingestemd met een forse verlaging van de importtarieven op bijna 2000 produkten. Deze stap is genomen in om in aanmerking te komen voor toetreding tot de GATT (Algemene Overeenkomst over Tarieven en Handel). Een belangrijke voorwaarde die de GATT stelt, is het opheffen van handelsbelemmeringen.

De invoertarieven voor onder andere auto's, bussen, precisie-instrumenten, milieutechnologie en industriële en landbouwprodukten gaan met gemiddeld 7,85 procent naar beneden. De verlaging zal vanaf begin volgend jaar van kracht zijn. Het invoertarief voor personenwagens daalt van 42,5 naar 30 procent. Taiwan dat in een van de grootste auto-importeurs van Azië is, importeerde vorig jaar 133.567 auto's. Taiwan voert geen in Japan geassembleerde auto's in.

“De tariefverlagingen zullen de liberalisering van onze markt bespoedigen, import aanmoedigen en kosten besparen. Bovendien vergroot het onze kans om te voldoen aan de voorwaarden van de GATT,” aldus een regeringswoordvoerder. Taiwan maakte begin vorig jaar bekend dat het wil deelnemen aan de GATT. Probleem daarbij is dat de volksrepubliek China die Taiwan nog steeds beschouwt als een opstandige provincie, zelf eerst lid wil worden van de GATT.

Het ministerie van financiën wil dat de invoertarieven in 1993 ongeveer gelijk zijn aan de tarieven in andere gendustrialiseerde landen. In 1989 begon de Taiwanese regering met de liberalisering van de economie.

Het handelsoverschot van Taiwan steeg in de eerste elf maanden van dit jaar tot 12,4 miljard dollar. In de vergelijkbare periode het jaar daarvoor bedroeg het overschot nog 11,9 miljard dollar. (Reuter)