Siemerink: Wennen aan ambiance

AMSTERDAM, 14 DEC. Het is in de kille hal van Popeye Gold Star wel even wennen voor Jan Siemerink. De 21-jarige proftennisser, die dit jaar ruim honderd plaatsen op de wereldranglijst steeg naar de 26ste positie, heeft bij de grote ATP-toernooien overal in de wereld in weelde kunnen baden. Hij speelde voor volle tribunes en hoefde maar te kikken of zijn wens werd gehonoreerd.

Bij de nationale Masters in Amsterdam is het vergeleken bij al die verwennerij nogal behelpen. Zowel woensdagavond laat (tegen Michael van den Berg) als gistermiddag, toen Siemerink via een simpele zege op de eveneens linkshandige Sander Groen (6-3, 6-2) de halve finales behaalde, zaten er hooguit 200 mensen op de tribunes. “Die entourage maakt het er voor mij, en ook voor Richard Krajicek, niet eenvoudiger op”, zei Siemerink na zijn partijtje van 55 minuten. “In mijn eerste wedstrijd had ik er grote moeite mee. Nu was ik er wat meer aan gewend en speelde meteen een stuk beter. Naar Nederlandse begrippen is de organisatie al sterk verbeterd. Maar het haalt het niet bij een goed geregeld ATP-toernooi. Het zijn vaak kleine dingen, die voor ons toch heel belangrijk zijn. Zo speelden we op de eerste dag maar met vier ballen. Stond je een uur te wachten tot je weer een bal kreeg om te serveren. De eerste dagen van zo'n toernooi in Nederland leven gewoon niet. Hopelijk wordt het in het weekeinde beter.”

Siemerink is wel naar Amsterdam gekomen om te winnen. “Zo zit ik nu eenmaal in elkaar. Als ik ergens aan meedoe wil ik ook eerste worden. Of er veel geld te verdienen is of niet. Bovendien komt zo'n weekje spelen me in deze periode uitstekend uit. Ik kan mijn gezicht thuis ook weer even laten zien. Want woensdag ga ik alweer naar Australië, waar ik anderhalve maand blijf.” Zijn coach Rohan Goetzke is al in zijn vaderland. Richard Krajicek vertrekt maandag al. Siemerink: “We nemen ruim de tijd om ons aan te passen aan de hitte en de baansoort. Je kunt in het begin niet als een gek gaan trainen.” Voor de open Australische titelstrijd speelt Siemerink nog toernooien in Adelaide en Sydney.