Radio Rijnmond fungeerde bij explosie als rampenzender

ROTTERDAM, 14 DEC. Radio Rijnmond heeft gistermorgen een tijdlang als rampenzender gefunctioneerd. Vijf minuten nadat bij DSM in het Botlekgebied een opslagtank met benzoëzuur explodeerde, bracht de zender al een voorlopige melding van de explosie in haar dagelijkse uitzending. Op datzelfde moment zaten mensen van Radio Rijnmond, de brandweeralarmcentrale en gemeente-rampenbestrijding in het Rotterdamse stadhuis toevallig met elkaar om de tafel. Onderwerp van gesprek: de gang van zaken bij calamiteiten. Het overleg werd ogenblikkelijk onderbroken.

De zender was de autoriteiten gisteren te snel af. Direct na de explosie werd gebeld door verontruste Vlaardingers. Lilian Vinther, redactiechef bij Radio Rijnmond, is redelijk tevreden over de berichtgeving gisteren. Om tien voor elf kon de zender in een extra uitzending met zekerheid melden dat er een explosie was geweest bij DSM. Om elf uur werd hele uitzending aan de explosie gewijd, inclusief een gesprek met de commandant van de Rotterdamse brandweer. Vinther is over de bereikbaarheid van het betrokken bedrijf niet te spreken is. Zij hekelde dat verwezen werd naar de woordvoerder van DSM in Heerlen, die nog van niets wist, “terwijl elke seconde dan belangrijk is”.