"Na de explosie bij DSM snel de juiste procedures'

ROTTERDAM, 14 DEC. De explosie bij DSM Chemicals gisteren in het Botlekgebied is gevolgd door een voorbeeldige reactie en de juiste maatregelen volgens de Rotterdamse brandweercommandant G. Wegh. “Er was sprake van een snelle melding waarop onmiddellijk werd gereageerd volgens de afgesproken procedures.”

Ondanks de tevredenheid over de uitvoering van het rampenplan was de stemming gisteravond bedrukt bij DSM. Een penetrante brandlucht herinnerde aan de gebeurtenissen van die ochtend die zes dodelijke slachtoffers hadden geëist, naast vier gewonden, van wie één ernstig.

Tien werknemers van een onderaannemer bouwden brugverbindingen tussen een viertal tanks met benzoëzuur toen om 10.25 uur een van die tanks explodeerde, gevolgd door twee kleinere explosies. De brand na de ontploffingen werd onmiddellijk bestreden door de bedrijfsbrandweer. De Rotterdamse brandweer en een het korps uit Rozenburg waren snel aanwezig. Net als de stichting Europoort Botlek Belangen, een samenwerkingsverband van de bedrijven waarbinnen kennis over milieuproblematiek is gebundeld en die eveneens over blusmiddelen beschikt.

Naast het directe blussen ging de zorg van de brandweer uit naar het koelen van een tank met tolueen op veertig meter van de brandhaard. Ook de twee resterende tanks met bezoëzuur werden onder controle gehouden. De brand was tevens overgeslagen naar een terrein waar chemisch afval was opgeslagen.

De Dienst Centraal Milieubeheer Rijnmond (DCMR) constateerde op het DSM-terrein kleine concentraties benzoëzuur en fenol. Bij metingen buiten het terrein werden geen concentraties waargenomen. Wel was er sprake van enorme rookontwikkeling. De DCMR kreeg uit Vlaardingen en Maassluis klachten over prikkelende ogen.

Op het terrein van DSM waren op het moment van de ontploffing tachtig mensen aan het werk. Het personeel en dat van twee bedrijven in de omgeving werd geëvacueerd. De maatregel werden om ongeveer kwart over twaalf opgeheven, nadat om 12.08 het sein "brand meester' was gegeven.

De politie is nog bezig met de identificatie van zes slachtoffers. De identiteit van sommige slachtoffers kan alleen via hun gebit worden achterhaald. De politie overweegt een speciaal team van met dit werk ervaren mensen in te zetten, aldus een woordvoerder vrijdagavond.

De oorzaak van het ongeluk wordt door de technische recherche en de Arbeidsinspectie onderzocht.

Foto: Een van de zes slachtoffers van de explosie bij DSM-Chemicals in de Botlek wordt door een reddingsploeg weggedragen. Hij was gevonden buiten de hekken van het DSM-terrein. De politie had moeite de zes slachtoffers van de explosie te identificeren. De identiteit van sommige slachtoffers kon alleen via hun gebit worden achterhaald. (Foto ANP)