Lubbers kan toch naar Europese Commissie

DEN HAAG, 14 DEC. De kans dat premier Lubbers in de toekomst nog eens voorzitter wordt van de Europese Commissie is aanzienlijk toegenomen. Dit bleek gisteravond toen Lubbers zelf tijdens zijn wekelijkse persconferentie melding maakte van een procedureel besluit van de Europese Top deze week in Maastricht, dat zijn kandidatuur mogelijk maakt.

Tot nu toe stuitten speculaties over de vraag of Lubbers de Fransman Delors in 1993 als voorzitter van de Commissie zou opvolgen altijd op het probleem dat Lubbers dan nog premier is van het huidige kabinet. Lubbers heeft de berichten over een mogelijk voorzitterschap steeds tegengesproken met het argument dat hij niet van plan is het kabinet tussentijds te verlaten.

Door het besluit van de Top in Maastricht is dit probleem uit de weg geruimd. Weliswaar loopt het mandaat van de huidige Commissie af op 1 januari 1993, maar de daaropvolgende Commissie zal slechts zitten tot 1 januari 1995. Op die datum is Lubbers beschikbaar, omdat de eerstvolgende verkiezingen in Nederland worden gehouden in mei '94. Een maand later, in juni '94, zal de Europese Top beslissen over het voorzitterschap van de nieuwe termijn.

De Europese leiders zijn tot hun besluit gekomen om de twee jaar tot 1995 te overbruggen met een soort “schrikkelcommissie”, zoals Lubbers het noemde, omdat zij de zittingstermijn van de Europese Commissie voortaan willen koppelen aan de zittingsperiode van het Europese parlement. De Commissie van 1995 zal een half jaar na verkiezing van het Europese parlement aantreden.

Over zijn eigen ambities om voorzitter te worden wilde Lubbers gisteravond opnieuw geen uitspraken doen. Volgens hem is er in Maastricht niet gesproken over de vraag wie Delors over ruim een jaar als "schrikkelvoorzitter' moet opvolgen.