Libanon krijgt 700 miljoen voor wederopbouw

PARIJS- BEIROET, 14 DEC. Libanon staat voor reusachtige moeilijkheden in zijn pogingen tot wederopbouw na 16 jaar burgeroorlog, maar van de korte-termijnkosten daarvan hebben donors slechts de helft, 700 miljoen dollar, toegezegd. Dat heeft de Wereldbank gisteren meegedeeld na een tweedaagse bijeenkomst in Parijs gewijd aan de Libanese wederopbouw.

Deskundigen zijn tot de slotsom gekomen dat Libanon tot en met 1994 1,4 miljard dollar nodig heeft voor herstel van woningen, watervoorziening, vuilverwerking, elektriciteit en verbindingen. De Libanese regering schat de totale schade van de oorlog aan de economische infrastructuur op 15 miljard dollar. Volgens de Wereldbank is de Libanese economie niettemin in principe gezond, wat gezien de oorlog en diverse buitenlandse invasies verrassend wordt genoemd.

Ook Frankrijk bestudeert de mogelijkheden om Libanons wederopbouw te steunen, aldus de Franse minister van buitenlandse zaken Roland Dumas na een tweedaags bezoek aan Libanon. De Libanees-Franse relaties maakten eerder dit jaar nog een crisis door, toen Parijs politiek asiel aanbood aan de christelijke generaal Aoun nadat deze met steun van Syrië gewapenderhand uit het presidentieel paleis was verdreven.

Op het Libanese verlanglijstje voor Frankrijk komen overigens met name militaire wensen voor. Zo kwam onder andere een voorstel aan de orde om Franse helikopters te leveren aan Libanon in ruil voor enige oude Mirage-gevechtsvliegtuigen. Dumas was de hoogste Franse functionaris die Libanon de afgelopen zes jaar heeft bezocht. De bewindsman verzekerde Libanese autoriteiten dat Parijs ook achter hun verlangens staat om hun gezag weer te vestigen in de vijftien kilometer brede grensstrook met Israel, die al jaren door Israelische miliitairen als een "veiligheidszone' is bezet. (Reuter, AP)