Kunsthandelaren kopen een Titiaan voor 24 miljoen

LONDEN, 14 DEC. Een schilderij van de Venetiaanse kunstenaar Titiaan (circa 1487-1576) heeft gisteren ruim 24 miljoen gulden opgebracht op een Londense veiling van Christie's. Daarmee is dit doek, met een voorstelling van Venus die Adonis ervan probeert te weerhouden op jacht te gaan, het duurste dat in 1991 is verkocht.

Titiaan schilderde dit tafereel tweemaal. De eerste versie hangt in het Prado in Madrid. De geveilde tweede versie, die Titiaan met enkele leerlingen omstreeks 1555 maakte, is nu eigendom van een groep kunsthandelaren uit Londen en New York. Het bedrag dat zij ervoor betaalden is zeven maal hoger dan geschat.

Hoge bedragen werden gisteren ook neergeteld voor een zeegezicht van de Vlaamse schilder Jan van de Cappelle (8,6 miljoen), het portret van een blinde musicus van Georges de la Tour en een landschap van Meindert Hobbema (beide circa zes miljoen).

De aandacht voor de impressionisten, die de laatste jaren voor zeer hoge bedragen van de hand gingen, is duidelijk verschoven naar de oude schilderkunst, meubels en juwelen, menen deskundigen. (AFP-Reuters)