Koersen doorbreken serene decemberrust

AMSTERDAM, 14 DEC. De hoop op een koersrally op de Amsterdamse effectenbeurs aan het einde van het jaar bleek uiteindelijk niet helemaal ongegrond. In de tweede helft van de week werd de handel na een paar slappe dagen uit het slop getrokken. Met Grasso en Volmac voorop doorbraken de aandelenkoersen de serene decemberrust. Norit was de grote verliezer met een koersval van meer dan 20 procent.

De vertrekkende commissaris voor de notering Piet van Outersterp had geen betere dag kunnen uitkiezen om zich te laten volgen door de camera's van NOS Laat. Van Outersterp tartte het lot door uitgerekend gisteren - op vrijdag de dertiende - de beursvloer aan de journaal-camera's te tonen. Maar tot van Outersterps vreugde maakte de Amsterdamse effectenbeurs eindelijk weer eens een "goede vrijdag' mee. Flink stijgende koersen zorgden voor een mooi slot van een rustige week. De EOE-index, die vorige week vrijdag sloot op 272,49 punten, noteerde gisteren bij het slot 274,30 punten. De CBS-stemmingsindex bleef over een week gemeten onveranderd op 88 punten.

Voor Philips kwam deze week eindelijk de ommekeer na weken van langzaam afbrokkelende koersen. De electronikagigant uit Eindhoven gloreerde deze zomer op de beurs en bereikte op 5 september een hoogste koers van 37,70 gulden. Topman Timmer had het bedrijf weer helemaal op de rails gezet, zo heette het in beleggersland.

Maar naarmate tastbare resultaten uitbleven, begon de twijfel steeds heftiger aan Philips-beleggers te knagen. Philips was negen maanden lang één van Europa's meest gewilde fondsen, maar uiteindelijk bleek de weg naar daadwerkelijk herstel langer dan verwacht.

Toen woensdag de koers van Philips een gulden verloor en op 29,10 gulden belandde bedroeg de totale koersval sinds de topkoers in september liefst 23 procent. In diezelfde periode daalde de CBS-stemmingsindex algemeen met 6,6 procent. Voor veel beleggers was toen de maat vol. Philips werd zo plotseling weer een "koopje' genoemd en de vraag steeg, net als de koers. Gisteren sloot Philips negen dubbeltjes hoger op 30,30 gulden.

Volmac zette zichzelf donderdag handig in de schijnwerper, al is elk waakvlammetje in de automatiseringsbranche op dit moment makkelijk te traceren. De top van Volmac stelde de winstverwachting voor 1991 bij. De winstval zal niet de eerder uitgesproken 30 tot 45 procent bedragen maar "slechts' 15 procent groot zijn. Beleggers beloonden de automatiseerder met 2,40 koerswinst op een slotkoers gisteren van 23,40 gulden.

Volmac beloont op zijn beurt de aandeelhouders voor het in Volmac gestelde vertrouwen met een relatief hoog uitkeringspercentage. Het uitgekeerde dividend ligt gemiddeld op circa 80 procent. Uitgaande van een bijgestelde winstverwachting voor 1991 van 2,20 gulden winst per aandeel zou het dividend over dit jaar uitkomen op 1,76 gulden. Dat betekent een rendement van liefst 7,5 procent.

Op de lokale markt veranderde er deze week bijzonder weinig. Het bleef er net zo rustig als het er het hele jaar al is geweest. Veel beleggers stappen volgens handelaren de laatste tijd over van de lokale markt naar de hoofdfondsen. Geschrokken van het grote aantal rampfondsen dat het afgelopen jaar de lokale markt teisterde, hopen beleggers een beter heenkomen te vinden in en van de veertig meest actieve fondsen van de beurs. In die fondsen is bovendien veel makkelijker te handelen. Stukken in lokale fondsen zijn lastig te verkopen.

    • Max Christern