Zeeuws dorp wil toerist in de zomer uit de auto halen

WESTERSCHOUWEN, 13 DEC. De Zeeuwse gemeente Westerschouwen wil het autogebruik tijdens de zomermaanden drastisch terugbrengen.

Volgens wethouder C.W. Veerhoek dreigen met name de toeristische kernen Renesse en Burgh-Haamstede in de zomer "om te komen in het blik'. Ook de natuurgebieden hebben volgens hem dringend bescherming nodig. Toeristen moeten in de toekomst hun auto's op grote parkeerterreinen laten staan, vervolgens de fiets pakken of gebruik maken van kleine busjes die door de gemeente gaan rijden.

De wethouder presenteerde gisteravond zijn plannen aan de gemeenteraad. Volgens hem wordt zijn "mobiliteitsplan' niet ingegeven door idealisme, maar door puur eigenbelang. “Met zo'n 2,5 miljoen toeristische overnachtingen per jaar en tien- tot vijftienduizend "losse' bezoekers per dag behoren wij tot de top van de recreatiegemeenten. En dat moet zo blijven, ook in de toekomst. Op het moment hebben we te veel lawaai op straat, te veel auto's en te veel afval. Onze klanten zouden er op den duur voor weg kunnen blijven.”

Hapsnap-maatregelen om het autogebruik terug te brengen zetten volgens de wethouder geen zoden aan de dijk. “Als je echt wat wil bereiken, moet je de zaken goed en met een integraal plan aanpakken.” Veerhoek wil onder meer door de bos- en duingebieden een fijnmazig fietspadennet aanleggen, zodat mensen snel en efficiënt op hun plaats van bestemming kunnen komen. Bij hotel- en campingovernachtingen zouden toeristen automatisch de beschikking over fietsen moeten krijgen.

De kosten van het plan lopen in de miljoenen. De gemeente wil er fors in investeren en verder wordt op grote subsidies van het rijk gerekend. Als derde partij moeten de recreatie-ondernemers over de brug komen. “Tot nu toe heb ik vanuit die hoek positieve reacties ontvangen. Men begrijpt dat de investeringen kunnen worden terugverdiend.”