Westerse firma's hielpen Irak bij kernprogramma

ROTTERDAM, 13 DEC. Produkten van zeker tien Duitse, Zwitserse en Amerikaanse bedrijven zijn de afgelopen jaren aan Irak geleverd, waar ze werden gebruikt voor een programma om een atoomwapen te fabriceren.

Dit heeft het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA) gisteren meegedeeld.

Enkele van deze ondernemingen zijn toeleverancier van de Duitse poot van Urenco, de Duits-Brits-Nederlandse samenwerking voor uraniumverrijking. In veel gevallen is echter sprake van "multi-purpose' goederen (die voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden) en vaak zijn tussenleveranciers ingeschakeld. In veel gevallen ging het om illegale export naar Irak.

Het IAEA heeft zijn rapportage over de bevindingen van het achtste inspectieteam in Irak uitgebracht aan de Verenigde Naties, waarbij het vooral ging om het project voor verrijking van uranium. Irak had een groot en zeer succesvol netwerk opgebouwd om langs slinkse wegen in het Westen apparatuur aan te kopen voor zijn atoomwapenprogramma PC-3. Het uraniumverrijkingsproject is pas na de Golfoorlog door IAEA-inspecteurs ontdekt en was nog gedeeltelijk intact.

Het IAEA heeft slechts “enige van de meest belangrijke” goederen die door zijn inspecteurs in Irak zijn aangetroffen, bekendgemaakt: een "vloeidraaimachine' met bijbehorende apparatuur voor het fabriceren van onderdelen voor verrijkingscentrifuges van het Duitse H & H Metallform Maschinenbau und Vertriebs GmbH; een elektronische lasmachine met speciale apparatuur om centrifuge-rotors te lassen, gefabriceerd door de Duits-Amerikaanse multinational Leybold Heraeus AG drie grote CNC-machines met speciale apparatuur van het Duitse Neue Magdeburger Werkzeugmaschinenenfabrik GmbH; een grote oxydatie-oven van het Duitse Degussa; hoge frequentie-omzetters van het Zwitsere Acomel GmbH en Co KG, geschikt om een groot aantal verrijkingscentrifuges te laten draaien; balanceermachines van het Duitse Dr. Reutlinger & Soehne KG; moderne kleppen van de Zwitsere ondernemingen NUPRO, VAT AG en Baltzer AG; hoeveelheden Krytox, een speciale fluor bevattende olie voor vacuümpompen voor nucleaire apparatuur van het Amerikaanse Dupont. Deze onderneming zegt in 1989 vergunning te hebben gekregen van de Amerikaanse overheid voor de levering van 30 gallon (115 liter) van deze vloeistof. een grote isostatische pers van de Zweeds-Zwitserse multinational Asea Browm Boveri, twee hoge temperatuur ovens van het Duitse Arthur Pfeffer Vakuum Technik GmbH en speciale videocamera's van het Japanse Hamamatsu.

    • Theo Westerwoudt