Vredesoverleg verdaagd in Washington

WASHINGTON, 13 DEC. De Arabische en Israelische delegaties bij het vredesoverleg in de Amerikaanse hoofdstad Washington hebben gisteren hun bilaterale besprekingen opgeschort tot volgende week. Alle betrokken partijen stemden er mee in om maandag weer bijeen te komen.

Na drie dagen van moeizaam delibereren in de gangen van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zijn de Israelische en Jordaans-Palestijnse delegatie het nog steeds niet eens over de manier waarop ze volgende week met elkaar zullen spreken: moet Israel om de tafel gaan zitten met een gecombineerde Jordaans-Palestijnse afvaardiging of met twee afzonderlijke Jordaans-Palestijnse groepjes? Ook gisteren bleven de wederzijdse contacten beperkt tot informeel gekibbel hierover op een bank in een gang van het State Department.

Tussen Syrië en Israel viel er evenmin vooruitgang van betekenis te melden. “Opnieuw vandaag geen vooruitgang aan u te melden”, aldus het commentaar van de Syrische onderhandelaar Muwafak Allaf na drie uur lang durende besprekingen. De Israelische woordvoerder Benjamin Netanyahu was iets positiever. Hij zei dat de Syrische opstelling had getuigd van iets grotere flexibiliteit. “Ik denk dat dat vooruitgang is”, verklaarde hij. Het overleg tussen beide delegaties zit vooral vast op de kwestie "land voor vrede'. Syrië wil dat Israel bezet gebied opgeeft waarna er vrede kan komen. Israel daarentegen wil eerst vrede en daarna bezet gebied opgeven.

De gelijktijdige onderhandelingen tussen Israel en Libanon verliepen soepeler. De Israelische onderhandelaar Yuri Lubrani omschreef de sfeer als “zakelijk en ontspannen”. Het is echter onwaarschijnlijk dat het tot doorbraken komt tussen beide landen zoalang er geen vorderingen van betekenis tussen Israel en Syrië worden geboekt. (AP, Reuter)