Volmac boekt koerswinst tien pct op hogere beurs

AMSTERDAM, 13 DEC. Koopjesjagers zorgen vanmorgen voor lichte euforie op het Beursplein, al blijven de omzetten beperkt. Automatiseerder Volmac was met tien procent koerswinst de grote winnaar.

AMSTERDAM Het hogere slot op Wall Street waar de Dow Jones index ruim één procent won, zorgde voor flinke steun. De voor het grootste deel technische winst van bijna vijf procent op de beurs in Tokio had eveneens een gunstig effect op de stemming aan het Beursplein. Londen, dat na een winst van gisteren van ruim 43 punten, vandaag nog eens ruim 20 punten winst boekte, trok Amsterdam nog eens extra omhoog. De CBS-stemmingsindex, die gisteren een half punt hoger sloot op 86,9 punten, noteerde om 13.00 uur 0,9 punt hoger.

Op de EOE-optiebeurs in amsterdam viel vanmorgen eveneens een verder herstel van de EOE-index te bespeuren. Nadat gisteren op het niveau van 268 op deze index een kentering optrad, kon de beurs vanmorgen inspiratie ontlenen aan het hogere slot op de belangrijkste buitenlandse beurzen waardoor de EOE-index in de loop van de morgen bijna drie punten steeg tot een notering van 273,41 aan het begin van de middag. Dat betekende een winst van 2,53 punten ten opzichte van het slot gisteren toen de index ook al bijna een procent winst boekte. Beleggers die de afgelopen dagen put-opties verkochten in anticipatie op een verwacht koersherstel kregen daarmee gelijk. De omzet op de Optiebeurs bleef vandaag bescheiden.

Akzo, dat gisteren sterk presteerde met 2,30 gulden winst op 126,50 gulden, stoote vanmorgen verder door. Het chemieconcern uit Arnhem dikte nog eens 1,40 gulden aan op 127,90 gulden. Een ander fonds dat gisteren goed presteerde was Unilever. Gisteren trok de koers een gulden aan tot 173,60 gulden. Vanmorgen kwamen daar nog eens twee kwartjes bij. Ook Koninklijke Olie won: twee gulden op 142,40 gulden.

In de pre-kerst euforie kon Philips eindelijk ook weer eens opkrabbelen. Na dagen van koersdaling trok Philips zich zes dubbeltjes op naar dertig gulden. Gisteren was het herstel al licht ingezet toen de koers van 29,10 gulden naar 29,40 gulden steeg.

Grote winnaar op het Beursplein was een automatiseerder. In een tijd dat de automatiseringsbranche het zwaar te verduren krijgt en links en rechts grote verliezen worden gemeld, bracht Volmac licht in de duisternis. Gisteren maakte Volmac nabeurs bekend dat het zijn winstverwachting heeft bijgesteld. Volmac voorspelt dat de netto winst over 1991 nog maar 15 procent lager zal uitkomen in plaats van de eerder voorspelde 30 tot 45 procent. In 1990 kwam de netto winst van Volmac uit op 80,7 miljoen gulden. Hoewel de druk op de prijzen niet direct minder is geworden, heeft Volmac vooral in de tweede helft van dit jaar beter dan verwachte resultaten behaald.

Volmac boekte vanmorgen ruim tien procent koerswinst. De koers van de automatiseerder schoot omhoog van 21,40 gulden naar 23,60 gulden. Gisteren had Volmac al een voorschotje genomen op de koersstijging van vandaag door twee kwartjes hoger te sluiten op 21,40 gulden.

In de financiële sector profiteerden vooral de verzekeraars van koopjesjagers. Internationale Nederlanden Groep (ING) liep voorop met een winst van twee kwartjes op 45,10 gulden. Aegon trok 1,10 gulden aan en noteerde aan het begin van de middag 119,20 gulden.

NEW YORK Een scherpe koersrally van "blue chips' op Wall Street zorgde gisteren voor een koerswinst van ruim een procent. Enkele beter dan verwachte economische data moedigden beleggers aan tot flinke activiteit. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 29,75 punten hoger op 2.895,13 punten.

LONDEN De aandelenkoersen in Londen stegen vanmorgen gestaag, gestimulerd door het dertig punten hogere slot op Wall Street. Optimisme over de electorale aantrekkingskracht van de regerende conservatieve partij was een andere positieve factor. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 2.423,3, was omstreeks het middaguur ruim 22 punten hoger.

FRANKFURT De aandelenkoersen in Frankfurt waren omstreeks het middaguur 0,8 procent hoger. Het Dax-30-koersgemiddelde steeg snel, maar ondevond enige weerstand op een niveau van 1.560 punten. Om 12 uur was de graadmeter ruim 12 punten hoger dan het slot gisteren (1.546,39). Veel partijen bouwden vlak voor het weekeinde hun posities af. Handelaren zeiden dat de koersen daardoor niet veel meer zouden stijgen.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vanmorgen bijna vijf procent hoger. De winstsprong van de Nikkei-index was de op zeven na grootste aller tijden. Japanse institutionele beleggers waren zeer actief als kopers in een markt met een overschot aan aanbod. Volgens handelaren overtrof de koerswinst alle verwachtingen maar was zij vooral een technische reactie op de sterke koersval van afgelopen woensdag. “We zitten nu weer op het oude niveau van vorige week”, zei een handelaar. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot vanmorgen 1.042,33 punten hoger (4,8 procent) op 22.754,90 punten.