Vliegvelden Sovjet-Unie sluiten door gebrek aan brandstof

MOSKOU, 13 DEC. Een groot deel van de 350 luchthavens in de Sovjet-Unie is wegens gebrek aan brandstof gesloten.

De Sovjet-luchtvaartmaatschappij Aeroflot heeft gisteren de diensten gestaakt vanaf 92 luchthavens in de Oekraïne, de Kaukasus, Kazachstan en het oosten van het land. Bijna 40 andere vliegvelden zouden binnenkort om dezelfde reden gesloten moeten worden. Aeroflotvluchten naar en van Moskou en St. Petersburg zouden niet zijn geschrapt.

Door de ineenstorting van de centraal geleide economie van de Sovjet-Unie is vliegtuigbrandstof uiterst schaars geworden. Op Sovjet-vliegvelden zouden zich deze week dramatische taferelen hebben voorgedaan onder Aeroflot-passagiers, die soms meer dan een etmaal op het vertrek van hun binnenlandse vlucht moesten wachten.

Maandag bestormden wachtende passagiers een Tupolev-154 op de luchthaven van Sverdlovsk in de Oeral. Uiteindelijk gaven de autoriteiten toestemming voor de vlucht met bestemming Simferopol op de Krim.

Het hoofd van de luchtverkeersdienst van het ministerie van binnenlandse zaken, K. Andrejev, zei dat nog slechts 60 procent van alle vluchten op tijd is. “Wij martelen onszelf en onze passagiers”, aldus Andrejev.

De gebruikelijke oplossing om passagiers van uitgevallen vluchten per trein te laten gaan, werkt ook niet meer omdat de spoorwegen in een desperate toestand verkeren. Buitenlandse spoorverbindingen zijn stilgelegd. Binnenlands verkeer valt steeds vaker uit.

Volgens de econoom Aleksej Sergejev zullen in januari alle belangrijke weg- en spoorverbindingen uitgevallen zijn. (Washington Post, ANP)