Rood Bosman in verloren EC-duel van Anderlecht

BOEDAPEST, 13 DEC. Anderlecht verloor in Boedapest zijn tweede wedstrijd in de kwartfinalepoule van het Europa-Cuptoernooi met 3-2 van Rode Ster en raakte bovendien Johnny Bosman kwijt. De Nederlandse spits kreeg in de zeventigste minuut de rode kaart van de Zweedse scheidsrechter Leif Sundell. Dat leek ten onrechte. Bosman ging midden op het veld een kopduel aan met Ilija Najdoski. Bij het neerkomen kreeg de Anderlecht-speler een elleboogstoot van zijn tegenstander. Nadat Bosman aan een wond boven zijn hoofd was geholpen stuurde Sundell beide spelers naar de kleedkamer.

Bosman kreeg al eens een rode kaart in de Europa-Cupwedstrijd in 1987 van Ajax tegen Real Zaragoza. De speler die in die wedstrijd twee keer scoorde nam toen wraak op zijn schoppende tegenstander Guerri door een klap in diens gezicht te geven. Bosman werd voor twee wedstrijden geschorst en miste daardoor de finale tegen Lokomotive Leipzig in Athene.

Op het moment dat Bosman werd weggestuurd was de stand 2-2. Anderlecht-trainer Aad de Mos besloot toen alles op de verdediging te gooien. Hij verving Oliveira door Verheijen en de behendige Afrikaan Lamptey door verdediger Grasson. Anderlecht weerstond de druk van wereldkampioen Rode Ster echter niet. Twee minuten voor tijd passeerde Europees topscorer Darko Pancev met een fraaie beweging doelman De Wilde.

Rode Ster bejubelde de zege uitbundig. Het betrof een thuiswedstrijd voor de ploeg uit Belgrado, maar het duel werd wegens de burgeroorlog in Joegoslavië in de Hongaarse hoofdstad Boedapest gespeeld. Het was er koud, vijf à zes graden onder nul, het veld was bevroren en er zat nauwelijks publiek in het Honvedstadion. De wedstrijd kende desondanks een boeiend verloop. Anderlecht nam twee keer een voorsprong, Lamptey zorgde voor 1-0 en Nilis voor 2-1. Rode Ster kwam echter steeds sterk terug. De ploeg miste vedette Savicevic wegens een schorsing wegens de rode kaart in de wedstrijd om de wereldbeker tegen Colo Colo. Bij Anderlecht ontbrak de geblesseerde De Grijse. Rode Ster staat nu bovenaan in groep A en Anderlecht onderaan.

In het UEFA-Cuptoernooi versloeg Real Madrid gisteravond Xamax Neuchatel met 4-0. De Spaanse club had de uitwedstrijd met 1-0 verloren. De enige treffer werd toen door Ibrahim Hassan gemaakt, maar de Egyptenaar schoot nu in eigen doel. Dat betekende de doorbraak voor Real. Hagi, Michel en Sanchis zorgden daarna voor de andere doelpunten.