Pieterse kan nieuwe club nog niet helpen

DEN HELDER, 13 DEC. Na afloop van de basketbalwedstrijd tegen Joventut Badelona krijgt Henk Pieterse van een jeugdige fan een bal en viltstift in de handen gedrukt. Plichtmatig zet de bezwete center een snelle krabbel. Als het kind in hogere sferen naar zijn vriendjes holt om met zijn "trofee' te pronken, laat Pieterse zich teleurgesteld op de speelvloer van sporthal De Slenk zakken: opnieuw heeft Den Helder onnodig een Europa-Cupduel verloren (74-82) en is de speeltijd van de 83-voudig international beperkt gebleven tot slechts twaalf minuten.

Het vorige seizoen, toen hij nog voor Haarlem uitkwam, stond Pieterse zo'n 34 minuten per wedstrijd binnen de lijnen. Bij landskampioen Den Helder, dat hem afgelopen zomer voor drie jaar contracteerde, speelt Pieterse gemiddeld nog geen kwartier en begint hij de wedstrijd op de bank.

Op zich is dat geen schande. Den Helder en coach Ton Boot verkeren in de voor Nederlandse begrippen luxueuze situatie dat twee vrijwel gelijkwaardige teams de speelvloer opgestuurd kunnen worden. Naast Pieterse beginnen ook de internationals Marco de Waard en Chris van Dinten en de Amerikaan Tony Worrell meestal op de bank.

Maar wennen is het wel voor Pieterse, die met zijn 32 jaar een van de meest geroutineerde spelers van de eredivisie is. “Ik was gewend de eerste minuten te spelen. Dat is lekker. De eerste klap is toch vaak een daalder waard. Vanaf de bank een wedstrijd beginnen is een stuk moeilijker. Je zit jezelf toch een beetje op te vreten. Het is net als bij de tandarts: wachten tot het jouw beurt is. En vaak mag je dan de vloer op als het met het team net even iets minder gaat.”

Voor Pieterse kwam de belangstelling van Den Helder afgelopen zomer als een verrassing. Hij had immers nog een tweejarig contract bij Haarlem, maar die club wilde de international uit financieel oogpunt (hij zou te zwaar op de begroting drukken, red.) wel laten gaan. Pieterse zelf hoefde niet lang na te denken, want Den Helder, dat is toch de absolute top in Nederland! Over zijn prestaties bij de landskampioen is Pieterse nog niet erg te spreken. “Maar in zo'n korte tijd kun je het bij Den Helder ook niet "maken'. Hier wordt gewerkt volgens het "Ton Boot-principe'. Die leert je opnieuw basketballen en wisselt je als je een fout maakt. Nee, dat is niet echt bevordelijk voor het zelfvertrouwen, maar je weet wel waar je aan toe bent. Ik hoop dat langzaam aan mijn impact op het team groter wordt,” zegt Pieterse om er met een diepe zucht aan toe te voegen: “En ja, ik zou natuurlijk heel graag langer binnen de lijnen staan.”

In de twaalf minuten die Pieterse tegen de Spaanse en Europese topploeg Joventut Badelona speelde, kon hij geen stempel op de wedstrijd drukken. Den Helder was, zoals wel vaker in het Europa Cup-toernooi, dicht bij een overwinning. Na een gelijk opgaande eerste helft (rust: 44-45) liep de ploeg van Boot de eerste vijf minuten van het tweede gedeelte zelfs uit naar een voorsprong van tien punten. Maar het mocht niet baten: Den Helder gaf de wedstrijd uit handen door op cruciale momenten te veel aanvallende rebounds te missen: 74-82.

    • Paul de Lange