Philips aast op Britse videoketen Cityvision

ROTTERDAM, 13 DEC. Philips Electronics wil de helft van de aandelen van de grootste Britse videoketen, Cityvision, overnemen. Het concern heeft in het afgelopen jaar al meer dan één miljard gulden geïnvesteerd in video-ketens. Om de investeringen in de video-ketens te betalen heeft het concern voor het eerst sinds tien jaar aandelen onderhands geplaatst bij een institutionele belegger.

Dit heeft Philips vanochtend bevestigd. De emissie heeft 52 miljoen gulden opgeleverd. De laatste keer dat Philips aandelen plaatste was voor de overname van Grundig.

Met het belang in Cityvision, waarop Philips een optie heeft genomen, is een bedrag van 66 miljoen dollar (115 miljoen gulden) gemoeid. De aankoop hangt samen met een belang van vier procent dat Philips eerder voor ook 115 miljoen gulden nam in de grootste videoketen ter wereld, Blockbuster.

Blockbuster werd onlangs eigenaar van Cityvision. Philips zal wanneer het de helft van Cityvision overneemt het belang in Blockbuster terugbrengen. Philips houdt dan 20 miljoen gulden in de zak. In totaal zal dan met het belang in Blockbuster en Cityvision een bedrag gemoeid zijn van ongeveer 210 miljoen gulden.

Philips maakte medio dit jaar bekend dat 864 miljoen gulden is geïnvesteerd in de noodlijdende Belgische video-keten Superclub en een niet nader bekend gemaakt bedrag voor de overname van 51 procent van de aandelen in het Nederlandse keten Videoland met 180 franchisewinkels.

Philips heeft 1,5 miljoen nieuwe aandelen geplaatst om de investeringen in Cityvision en Blockbuster te betalen. Dit blijkt te zijn gebeurd op 22 november tegen de koers van 34,82 gulden. Philips wil alleen zeggen dat een buitenlandse investeerder de Philips-aandelen heeft gekocht, maar niet welke. De prijs is volgens Philips een gemiddelde van beurskoersen voorafgaande aan de plaatsingsdatum. Vandaag noteerde Philips 30,10 gulden. De aandelen krijgen dividend. Philips heeft voor de nieuwe aandelen beursnotering aangevraagd.

    • WABE van ENK