KRULKOEKJES

Dat eeuwige bakje met eiwitten in de ijskast! Ze worden nooit meteen weggegooid, altijd zuinigjes bewaard en ten slotte toch weggegooid.

In alledaagse huishoudens, waar niet dagelijks bouillons geklaard worden, schuimpjes gemaakt of andere eiwit verslindende zaken aan de orde zijn, is een restje eiwit een sta in de weg. Beter dus maar meteen weggegooid dat eiwit. Laatst lunchte ik bij iemand die kookles geeft. Zij lost dat eiwitprobleem aardig op door haar leerlingen aan het eind van de les krulkoekjes te laten maken. Weg overtollige eiwitten en leerlingen blij naar huis met een doosje flinterdunne amandelkoekjes. Na afloop van de lunch liet ze haar gasten ook krulkoekjes bakken. Nooit gedacht dat ik om twee uur 's middags nog eens giechelend met twee dames rond een bakblik koekjes zou staan pletten met een vork. Dat zijn pas echt dameskransjes.

Voor 18-20 krulkoekjes:

1 eiwit (36 gram) 60 gram witte basterdsuiker 10 gram gezeefde bloem snufje zout 66 gram geschaafde amandelen 13 gram gesmolten boter

Roer het eiwit met de suiker goed los totdat de suiker vrijwel is opgelost. Voeg de bloem al roerende beetje voor beetje toe, het zout en de amandelen. Smelt de boter en roer deze goed door het amandelmengsel. Laat, terwijl het bakblik goed met boter wordt ingevet, het smeuïge deeg even iets opstijven in de ijskast. Deponeer met behulp van een eetlepel kleine plukjes (maximaal 1-2 eetlepel) van het deeg op het bakblik met een onderlinge afstand van circa 10 centimeter. Plet het deeg met een vork tot een flinterdun rond koekje maar zorg dat het samenhangend blijft en er geen grote open plekken in komen. Bak de koekjes 8-10 minuten in een voorverwarmde oven (200 graden celsius), of tot ze lichtbruin kleuren. Steek de koekjes, zodra het bakblik uit de oven wordt genomen, voorzichtig maar snel (pijlsnel noemde mijn gastvrouw het) los met een bakmes en leg ze over een deegroller (of bezemstok) zodat het zachte deeg in gekrulde vorm kan opharden. Bak i.v.m. het lossteken van de koekjes liever twee keer 1 bakblik met koekjes dan 2 bakblikken tegelijk. Bewaar de afgekoelde koekjes in een goed afgesloten trommel zodat ze krokant blijven.

    • Florine Boucher