Korea's willen kernwapenvrij schiereiland

SEOUL, 13 DEC. Noord- en Zuid-Korea hebben afgesproken samen te zullen streven naar een kernwapenvrij Koreaans schiereiland. Zij deden die belofte toen de Noordkoreaanse premier, Yon Hyong Muk, en zijn Zuidkoreaanse collega, Chung Won-shik, vanmorgen in de Zuidkoreaanse hoofdstad een akkoord tekenden voor vreedzame samenwerking. Door die verklaring lijkt Noord-Korea, dat dringend hulp van buiten af nodig heeft, tegemoet te willen komen aan de internationale kritiek dat het nog steeds niet instemt met toezicht op zijn nucleaire installaties.

Door de ondertekening van het akkoord is Pyonyang nu officieel overgegaan tot erkenning van de regering in Seoul. De Noordkoreaanse premier zei: “De overeenkomst brengt vrede aan onze zeventig miljoen broeders”, een verwijzing naar het totale aantal Koreanen in de wereld. En hij voegde daaraan toe: “We moeten van het Koreaanse schiereiland nu een kernwapenvrije zone maken.” De Zuidkoreaanse premier zei dat “het tij van verzoening en samenwerking dat over de wereld spoelt dit land heeft bereikt”. De bedoeling is dat nog voor het einde van de maand bij het overleg tussen de twee landen in de grensplaats Panmunyon nader wordt gesproken over de kwestie van de kernwapens.

De Japanse minister van buitenlandse, Watanabe, sprak vanmorgen de hoop uit dat de kwestie van de kernwapens zo snel mogelijk zal worden opgelost. Japanse functionarissen lieten blijken dat het akkoord hen er nog niet van overtuigt dat Noord-Korea bereid zal blijken inzicht te geven in mogelijk bezit van kernwapens. De besprekingen over het aanknopen van diplomatieke betrekkingen tussen Japan en Noord-Korea zijn in een impasse geraakt, aangezien Noord-Korea zich tot dusver niet wil onderwerpen aan de bepalingen van het non-proliferatieverdrag, dat de verspreiding van kernwapens moet tegengaan.

In Seoul reageerden de mensen weliswaar blij verrrast maar toch terughoudend op de ondertekening van het akkoord. Men beschouwde het algemeen als een goede ontwikkeling maar waarschuwde voor al te hoge verwachtingen. Veel Koreanen hopen dat nu op korte termijn mogelijkheden zullen ontstaan om na veertig jaar weer familieleden aan de ander kant van de grens te kunnen bezoeken. Veel Zuidkoreanen leken de bereidheid van Noord-Korea tot werkelijke verbetering van de verhoudingen nog te wantrouwen. (Reuter, AFP)