Koeweit sluit miljardenlening af

KOEWEIT, 13 DEC. Koeweit heeft een akkoord bereikt met een syndicaat van 81 internationale banken over een lening van 5,5 miljard dollar voor de wederopbouw van het door de Golfoorlog zwaar beschadigde land. Het gaat om de grootste lening ooit verleend aan een soevereine staat.

Volgens Abdallah al-Gabandi, directeur van de Kuwayt Investment Authority, die het contract namens de staat Kuweit ondertekende, is dit bedrag voldoende om de wederopbouw te financieren. Het emiraat zal zich nu volledig toeleggen op de export, waarvoor met diverse landen reeds 5,5 miljard dollar aan kredietlijnen is opgezet. Met de Amerikaanse Export-Import Bank heeft het land een overeenkomst voor twee miljard dollar. Japan zegde een kredietlijn toe van een miljard dollar en Canada 440 miljoen dollar.

Abdallah al-Gabandi liet verder weten dat met de industrielanden van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) in januari een overeenkomst voor een miljard dollar aan exportkredieten zal worden ondertekend.

Bankiers en economen schatten dat Kuweit de afgelopen maanden voor 20 miljard dollar aan bezittingen heeft moeten verkopen. De totale bezittingen zouden daardoor zijn afgenomen tot 80 miljard dollar. De olievoorraden van Koeweit zijn ongeveer 90 miljard dollar waard.