Kamer wijst Joegoslavische vluchten naar Maastricht af

ROTTERDAM, 13 DEC. De Tweede-Kamerfracties van CDA, PvdA en D66 maken er bezwaar tegen dat Maastricht Airport met de Joegoslavische luchtvaartmaatschappij (JAT) heeft afgesproken dat de vluchten die door Duitse sancties niet langer op Düsseldorf kunnen worden uitgevoerd, naar Limburg gaan.

In een reactie op het door Duitsland opzeggen van het luchtvaartverdrag met Joegoslavië - een sanctie tegen deelrepubliek Servië - heeft JAT met Maastricht Airport overeenstemming bereikt om chartervluchten die gemiddeld drie keer per week naar Duitsland gingen, naar Limburg te verplaatsen.

Gualthérie van Weezel (CDA) vindt het “een verkeerd signaal” naar Servië en naar Duitsland, als een Nederlands vliegveld zakelijk gaat profiteren van de Duitse sancties. Valk (PvdA) noemt de afspraak tussen JAT en Maastricht “niet chic”. De PvdA vindt dat maandag bij het overleg tussen de EG-ministers van buitenlandse zaken het beleid beter op elkaar moet worden afgestemd. Eisma (D66) wijst het handelen van Maastricht Airport af en kondigt Kamervragen aan.

Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken zegt dat het ministerie geen bezwaren heeft tegen de “praktische oplossing” die JAT heeft bereikt met Maastricht Airport. “Dit zijn personenvluchten en die vallen buiten de economische sancties tegen Servië.”

Algemeen directeur van Maastricht Airport W.F. Jense zegt dat vanmiddag de eerste JAT-vlucht op Beek werd verwacht. “Wij bemoeien ons niet met politiek. JAT mag vliegen en wij kunnen ze ontvangen.”

De VVD acht Duitsland zelf verantwoordelijk voor het ontduiken van de sancties. “Dit is het gevolg van de Duitse "Alleingang'. Laat Duitsland maar bij Nederland protesteren, dan komt er ten minste een discussie op gang over gezamenlijk sanctiebeleid”, aldus Kamerlid Blaauw.