Irak praat met VN over olie-export

ROTTERDAM, 13 DEC. Irak overlegt aanstaande maandag in Wenen met vertegenwoordigers van de Verenigde Naties over een mogelijke beperkte hervatting van de Iraakse olie-export. Op wiens initiatief dit gesprek wordt gehouden is niet duidelijk. De Iraakse delegatie wordt, aldus VN-ambtenaren, aangevoerd door de ambassadeur bij de VN, Abdul Amir al-Anbari.

Tot nu toe heeft het regime in Bagdad steeds geweigerd in te gaan op de strikte voorwaarden die de Veiligheidsraad van de VN in september stelde voor de verkoop van een beperkte hoeveelheid olie door Irak. De VN willen Bagdad met deze uitzondering op het economisch embargo tegen Irak in staat stellen noodvoorraden voedsel en medicijnen aan te kopen. Irak moet met een deel van het geld ook herstelbetalingen doen en de kosten van VN-inspecties naar de Iraakse wapenarsenalen en nucleaire intallaties betalen. Het gesprek in Wenen heeft nu plaats na herhaalde rapportages van een VN-commissie over de humanitaire situatie in Irak.

Irak mag volgens VN-resolutie 706 gedurende een half jaar voor een maximale waarde van 1,6 miljard dollar aan olie exporteren. Die export wordt nauwkeurig gecontroleerd. Contracten worden alleen goedgekeurd wanneer vast staat dat de opbrengst in een VN-fonds wordt gestort.

Roemenië heeft gisteren bij de sanctiecommissie van de VN een verzoek ingediend om olie uit Irak tot een waarde van 300 miljoen dollar te mogen importeren, om de dreigende noodsituatie in Roemenië af te wenden. Betaling zou worden geregeld in de vorm van vermindring van de Iraakse schuld van 1,7 miljard dollar aan Roemenië. Volgens de Roemeense onderminister van buitenlandse zaken Ionel Sandulescu komt zijn land nu al 60 procent van de benodigde olie voor verwarming, de industrie en de landbouw tekort.