Handelen Goldman in Maxwell-zaak onderzocht

LONDEN, 13 DEC. De "Serious Fraud' overweegt een onderzoek in te stellen naar de handel in aandelen Maxwell Communication Corporation (MCC) door de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs. Dit meldt de Financial Times vanmorgen.

Het Britse fraudebureau onderzoekt ook of de overleden mediamagnaat Robert Maxwell de aandelenkoers van zijn onderneming MCC kunstmatig hoog heeft gehouden. Maxwell wordt er van verdacht dat hij een deel de van 600 miljoen dollar die hij heeft ontvreemd uit de pensioenkassen van de Mirror Group Newspapers en MCC, heeft gebruikt om aandelen MCC te kopen. Zo zou hij op illegale wijze de koers van zijn fonds op de Londense effectenbeurs hebben opgedreven.

Het fraudebureau bestudeert documenten die het ministerie van handel en industrie eerder deze week verstrekte, waaruit de betrokkenheid bij de Maxwell-affaire zou blijken van Goldman. De Amerikaanse investeringsbank zou twee opties op aandelen MCC hebben gekocht van Maxwell. Deze put-opties zijn contracten die Goldman Sachs het recht gaven om een bepaald aantal aandelen tegen een van tevoren vastgestelde koers te verkopen aan Maxwell. Een van de opties kocht Goldman in augustus 1990. Deze optie gaf Goldman het recht eind november ruim vijftien miljoen aandelen aan Maxwell te verkopen tegen een koers die boven de beurskoers lag. De optie was voor Goldman een prikkel om aandelen MCC te kopen, omdat de investeringsbank er zeker van was dat deze aandelen weer verkocht konden worden tegen een gunstige koers. Zoiets kan een koersopdrijvend effect hebben.

Door middel van deze constuctie kon Maxwell aandelen MCC kopen, terwijl hij in die periode in zijn functie als directeur van MCC geen aandelen mocht kopen. Hij had immers toegang tot koersgevoelige informatie.

Deze affaire komt zeer ongelegen voor Goldman. De bank is net aangewezen om een leidende rol te spelen bij de verkoop van staatsaandelen van British Telecom.

Afgelopen week ontstond in bankkringen het vermoeden dat Maxwell pensioengelden had gebruikt om aandelen MCC te verwerven. Zo hield hij de koers kunstmatig hoog. De hoogte van deze koers was voor hem van groot belang. Hij had de aandelen als onderpand aan banken afgestaan om kredieten te kunnen krijgen voor zijn privé bedrijven.

Ook op andere fronten brokkelt het imperium van van de op 68-jarige leeftijd verdronken Maxwell verder af. De 145 personeelsleden die de weekkrant "The European' maakten, zullen worden ontslagen. Dit is gisteren bekendgemaakt door adjunct-hoofdredacteur Charles Garside. Tot het collectieve ontslag is besloten door Martin Fischman, een bewindvoerder die bij de bedrijven van Maxwell is aangesteld, nadat duidelijk was geworden dat het daar financieel ook niet in orde was. The European, een van de paradepaardjes van Maxwell, had een oplage van 225.000 stuks. Wekelijks leed het blad een verlies van 64.000 gulden. Volgens Garside zal het nu makkelijker worden snel een koper voor de krant te vinden. De werknemers worden in dat geval mogelijk weer in dienst genomen. Maxwell lanceerde "The European' ongeveer anderhalf jaar geleden als weekblad voor geheel Europa.