Grens India-China gaat open

NEW DELHI, 13 DEC. India en China zullen hun grenzen weer openen voor onderlinge handel. De Indiase premier Narasimha Rao en zijn Chinese collega Li Peng ondertekenden gisteren in de Indiase hoofdstad een nieuw handelsakkoord.

Niet bekend

Li Peng is woensdag begonnen aan een vijfdaags bezoek aan India, het eerste van een Chinese premier sinds 1960. Li Peng wordt zo zwaar beschermd, dat het Indiase publiek hem niet in het openbaar heeft kunnen zien. Tijdens zijn bezoek zijn meer dan 500 Tibetanen gearresteerd. De Tibetanen protesteren tegen de Chinese bezetting van hun land. In 1959 lijfde China "de provincie' Tibet in, waarna ruim 100.000 Tibetanen naar India vluchtten. Zeventig Tibetanen werden gearesteerd toen ze een politiepost probeerden te passeren, op weg naar de Chinese ambassade. Twaalf vluchtelingen in een busje bereikten de ambassade, waar zij een Chinese vlag verbrandden en anti-Chinese leuzen scandeerden.

Het oude handelsakkoord tussen India en China werd opgeschort nadat de twee landen in 1962 een korte grensoorlog uitvochten. De relatie tussen beide landen is verbeterd na een bezoek, eind 1988, van de vroegere premier Rajiv Gandhi aan Peking. (Reuter)