Foto: UTRECHT - In stacaravans op de Utrechtse ...

Foto: UTRECHT - In stacaravans op de Utrechtse camping de Berekuil brengen 25 studenten de winter door.

Woningnood dreef hen naar de camping, waar zij zich in de vrieskou verwarmen met gas- en elektrische kacheltjes. Het merendeel kan zich redelijk warmhouden, maar een studente vertelt dat ze in een slaapzak moet gaan liggen om niet te verkleumen tijdens het studeren. Heet water halen de studenten uit de gemeenschappelijke douches of ze maken het in hun koffiezetapparaat. Voor een standplaats betalen ze 250 gulden per maand. “Wel wat duur”, zegt biologie-student Gunnar, “maar ik heb het hier naar mijn zin”. Hij woont al ruim drie jaar in zijn caravan. Zoveel "overwinteraars' als dit jaar heeft hij niet eerder meegemaakt. Volgens de Stichting Sociale Huisvesting (SSH) is de woningnood in Utrecht nog nooit zo groot geweest als dit jaar. Voor een kamer van dertien vierkante meter in de minst geliefde studentenflat in Zeist bestaat al een wachtlijst van achttien maanden. De SSH wijt het kamertekort aan de stijging van het aantal studenten en aan de stadsvernieuwing die huizen ongeschikt maakt voor kamerverhuur. (Foto NRC Handelsblad- Freddy Rikken)