Felle kritiek op Britse gevangenissen

STRAATSBURG, 13 DEC. Het comité tegen marteling van de Raad van Europa heeft de behandeling die Britse gevangenen krijgen “onmenselijk en vernederend” genoemd.

De levensomstandigheden in de gevangenissen zijn door overbevolking, primitieve hygiëne en gebrek aan activiteiten slecht.Het comité, dat wordt gevormd door onafhankelijke deskundigen op het terrein van de psychiatrie en strafrecht, komt tot die conclusie op basis van een onderzoek in gevangenissen in onder meer Brixton, Wandsworth en Leeds. Zo worden in de gevangenis van Leeds 1205 mensen vastgehouden, terwijl er slechts capaciteit is voor 627 personen. Dat betekent dat in cellen van drie bij drie meter soms drie gevangenen worden vastgehouden. Veel cellen zijn ook niet van toiletten voorzien. Het rapport uit Straatsburg komt op het moment dat de hoofdinspectie van het Britse gevangeniswezen in haar jaarlijkse rapport ook harde kritiek laat horen. (Reuter-AFP)