Chemieconcern Akzo wil Vut kwijt

ARNHEM, 13 DEC. Het chemieconcern Akzo wil de regeling voor vervroegd uittreden rond de eeuwwisseling helemaal afschaffen. Door de Vut zou het bedrijf een heleboel kennis en ervaring te vroeg kwijtraken.

Afschaffing van de Vut op termijn maakt deel uit van de voorstellen die Akzo gisteren heeft gedaan aan de vakbonden voor een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst.

De vakbonden zijn geschrokken van het Akzo-plan. Vorige week drongen zij bij de presentatie van hun CAO-eisen juist aan op verlaging van de Vut-leeftijd. Die werd bij Akzo twee jaar geleden van 60-61 jaar verhoogd naar 62 jaar. De bonden willen in de nieuwe CAO de leeftijd waarop werknemers vervroegd kunnen uittreden weer terugbrengen naar 60 jaar.

“De Vut heeft geen toekomst”, zegt voorzitter dr. A. van Es van de directie van Akzo Nederland (23.000 werknemers) in een toelichting. Niet zozeer omdat de Vut onbetaalbaar zou worden, maar veeleer omdat handhaving van de bestaande regeling een onverantwoorde bres zou slaan in de beroepsbevolking.

Met zijn aanval op de Vut treedt Akzo in het voetspoor van het Nederlands Christelijk Werkgeversverbond (NCW), dat begin

PAG.14ERVAREN MENSEN BINNENHOUDEN

deze week “de verwording van de Vut” aan de kaak stelde.

Het CAO-overleg bij Akzo start begin volgend jaar. Het betreft het eerste grote industriële contract in de komende CAO-ronde en het wordt met de bouw-CAO gezien als trendsetter voor 1992.