Brandend benzoëzuur schadelijk

ROTTERDAM, 13 DEC. De brand vanmorgen bij DSM in de Botlek begon door een ontploffing in een tank met benzoëzuur, een verbinding die op zichzelf ongevaarlijk is. Benzoëzuur komt van nature bijvoorbeeld in bessen voor. Het wordt als conserveermiddel algemeen in voedingsprodukten toegepast.

Grote hoeveelheden kokend benzoëzuur zijn echter wel schadelijk voor werknemers. De verbrandingsprodukten in de rook van brandend benzoëzuur kunnen schadelijk zijn voor omwonenden, maar de afstand is waarschijnlijk te groot voor daadwerkelijk gevaar.

De andere chemicaliën die gevaar kunnen opleveren zijn tolueen in een lekkende tank en fenol dat zich bevindt in een nabijgelegen leiding. Tolueen is een oplosmiddel dat op grote schaal wordt gebruikt als vervanger van het kankerverwekkende benzeen. Ook tolueen wordt als kankerverwekkend beschouwd, maar in veel geringer mate. Fenol is zeer giftig en bijtend en kan al in geringe hoeveelheden de dood veroorzaken. Het prikkelt de huid, ogen en luchtwegen. Voor zover bekend zijn er echter geen grote hoeveelheden fenol vrijgekomen.