Beste squasher ter wereld snel uit toernooi in Amsterdam; Khan niet mee naar de beurs

AMSTERDAM, 13 DEC. Jansher Khan is de vedette van het internationale squash. De 22-jarige Pakistaan staat eerste op de wereldranglijst en is miljonair. Khan is geen makkelijke jongen. Hij verliest bijvoorbeeld wel eens met opzet een partij. Maar daar was volgens Khan gisteravond absoluut geen sprake van. Hij werd in 45 minuten door een jonge en fitte Engelsman, Simon Parke, uit de Dutch Open in Amsterdam geslagen.

Dat lag, aldus Khan, aan de jet-lag. Hij klaagde na afloop over de lange vliegreis van veertien uur uit Karachi die hij achter de rug had. Khan verklaarde juist hard voor dit toernooi, met een prijzengeld bij de mannen van 100.000 dollar, te hebben getraind. “Ik wilde mijn eerste plaats op de ranglijst verdedigen.” Khan zei in de toekomst eerder naar een toernooi te zullen afreizen. “Misschien zak ik door deze nederlaag naar de tweede plaats. Maar dan zal ik terugkomen. Ik ga thuis hard trainen.” Het Dutch Open is het laatste circuittoernooi van het jaar.

Jansher Khan heeft een groot doel. Hij wil het British Open, het Wimbledon van de squashers, winnen. Daarin slaagde hij tot nu toe nog niet. Hij lijkt wat dat betreft op tennisser Ivan Lendl. Die stond ook lange tijd eerste op de wereldranglijst, maar slaagde er ondanks verwoede pogingen niet in Wimbledon een keer te winnen. Lendl is uitgerekend Khans favoriet. Dit jaar verloor Jansher in de finale van het British Open van zijn oudere land- en naamgenoot Jahangir Khan, de huidige nummer twee. Ook het wereldkampioenschap in Adelaide won hij niet. Rodney Martin, de latere winnaar, versloeg Khan in de kwartfinale. Khan had in de eerste ronde van het Dutch Open met veel moeite van de Nederlands kampioen Raymond Scheffer gewonnen.

Vanaf vandaag wordt het Amsterdamse squashtoernooi voortgezet in de Beurs van Berlage aan het Damrak. Daar is in de oude goederenbeurszaal een glazen baan neergezet. Jansher Khan zal dus niet in deze interessante locatie spelen. Dat is jammer voor de organisatoren van het Dutch Open. Maar misschien hoort Khan eigenlijk ook niet in de Beurs van Berlage thuis. Hij maakt veel indruk met zijn snelheid en slagenarsenaal. Spectaculair is zijn spel echter niet te noemen. Dat van anderen wel, van Chris Dittmar bijvoorbeeld, de nummer vier van de wereld. Hij won gisteravond van de Nederlander Lucas Buit.

Bult staat negentigste op de wereldranglijst. Hij kwam via het kwalificatietoernooi in het hoofdtoernooi. Door het wegblijven van de per 1 januari wegens diefstal voor twee jaar geschorste Pakistaan Mir Zaman Gul kwam hij gelukkig in de tweede ronde terecht. Buit werd tevens 2700 dollar rijker. Hij weerde zich dapper tegen Dittmar en maakte nog een behoorlijk aantal punten, 15-7, 15-12, 15-12. Hij had nog niet eerder tegen een speler uit de top-tien gespeeld. “Ik denk dat ik nu zo rond de 60ste plaats terecht kom en misschien wordt het nog wel een plaats of tien, twintig beter.” Buit wil nu wat meer grotere internationale toernooien spelen. Hij was de laatste Nederlander in het toernooi.