Xerox Corp. schrapt in hele wereld 2500 banen

STAMFORD-AMSTELVEEN, 12 DEC. Bij het Amerikaanse Xerox, moedermaatschappij van de Brits-Amerikaanse Rank Xerox (kantoorautomatisering) die in Nederland een grote vestiging heeft in Venray, moeten tussen nu en midden 1992 over de gehele wereld 2.500 van de 101.000 banen verdwijnen. De winst na belastingen van Xerox wordt over het vierde kwartaal met 175 miljoen dollar gedrukt door voorzieningen in verband met de personeelsvermindering.

De onderneming maakte dit gisteren bekend. Het Amerikaanse concern denkt door de sanering volgend jaar 150 miljoen dollar en de daaropvolgende jaren telkens 200 miljoen dollar te besparen. Volgens Xerox-president Paul Allaire maakt de vermindering van het aantal arbeidsplaatsen deel uit van “een metamorfose tot een meer efficiënte, gestroomlijnde, klantgerichte organisatie”.

De onzekerheid door de zwakke economie maakt het volgens Allaire noodzakelijk de kosten te beperken. De personeelsvermindering vindt voor een groot deel door natuurlijk verloop en op vrijwillige basis plaats. “In sommige gevallen zal gedwongen ontslag in combinatie met een afvloeiïngsregeling echter onontkoombaar zijn”.

In het vierde kwartaal van 1990 maakte Xerox een winst van 247 miljoen dollar (2,40 dollar per aandeel) bij een omzet van 5,01 miljard dollar.

In Nederland biedt Rank Xerox werk aan 1800 mensen. Naar eigen zeggen zorgt de fabrikant van kantoorapparatuur inclusief toeleveringsbedrijven voor 4000 arbeidsplaatsen. Een woordvoerster kon gisteren nog niet zeggen in hoeverre de banenvermindering gevolgen heeft voor de Nederlandse vestiging.

Begin november van dit jaar maakte Rank Xerox uitbreidingsplannen bekend in de Benelux waarmee 550 miljoen gulden is gemoeid. In de vestiging in Venray zal 163miljoen gulden worden gestoken. In die vestiging is tussen 1985 en 1990 al ruim 700 miljoen geïnvesteerd. Venray is het Europese logistieke centrum van het concern. Ook vindt er assemblage van kopieerapparaten plaats. (UPI, ANP)