Wapenzending voor strijd in Joegoslavië is afkomstig uit Chili

SANTIAGO, 12 DEC. Elf ton wapens en munitie met bestemming Joegoslavië die het afgelopen weekeinde op het vliegveld van de Hongaarse hoofdstad Boedapest werden onderschept, zijn afkomstig uit Chili. Dat is in Santiago gisteren bevestigd. Aanvankelijk werd zowel in Hongarije als in Chili ontkend dat de wapens afkomstig waren uit Chili.

De wapens en munitie waren naar alle waarschijnlijkheid bedoeld om gebruikt te worden door de Kroatische Nationale Garde. De Chileense minister van defensie Patricio Rojas heeft gezegd een onderzoek te zullen instellen naar de verantwoordelijken voor de wapenzending. Volgens onbevestigde berichten komen ze uit depots van FAMAE-wapenfabrieken, die door de Chileense militairen geleid worden. De kratten met wapens waren gemerkt als "medicijnen', met een vrachtbrief van het militaire hospitaal van Santiago.

In Chili woont een Joegoslavische minderheid, die hoofdzakelijk uit Kroaten bestaat. De voorzitter van het Kroatische parlement Zarko Domljan, die thans Chili bezoekt, heeft gezegd van de wapenzending niets af te weten. Tegenover de BBC-radio gaf hij gisteren echter als reactie dat “Kroatië het recht heeft zich te verdedigen”. “Ik zie niet in hoe dat zou moeten zonder over wapens te beschikken”, aldus Domljan.

De Hongaarse politie heeft zeven personen vrijgelaten, die kort na de vondst waren aangehouden, omdat “de verantwoordelijke persoon” zou zijn “ontkomen naar een West-Europees land.” (AFP)