"VS moeten voortaan zaken doen met Jeltsin'

WASHINGTON, 12 DEC. De Russische president Boris Jeltsin bezit thans een grotere politieke macht dan Michail Gorbatsjov, de president van de Sovjet-Unie. Dat heeft de ambassadeur van de Verenigde Staten in Moskou, Robert Strauss, gisteren in Washington verklaard.

“De Verenigde Staten zullen zonder twijfel voortaan zaken moeten doen met Jeltsin en diens eigen ministers”, zei Strauss gisteren tegenover het Comité voor de Strijdkrachten van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, dat hoorzittingen houdt over de Sovjet-Unie na de Koude Oorlog. “Ik weet niet langer wat het betekent om ambassadeur in de Sovjet-Unie te zijn”, aldus Strauss.

Hij zei te verwachten dat het begin deze week opgerichte gemenebest van onafhankelijke staten (Wit-Rusland, Rusland en de Oekraïne) stand zal houden en “waarschijnlijk wordt versterkt met ten minste twee andere republieken”. Volgens Strauss zullen de Verenigde Staten in Minsk, het "administratieve centrum' van het nieuwe gemenebest, een diplomatieke vertegenwoordiging vestigen.

Strauss noemde de politieke macht van Gorbatsjov “in verval”. “Er zal in de toekomst zeker een belangrijke rol voor hem zijn weggelegd. Het zal een andere rol zijn dan voorheen, maar de rest van de wereld blijft veel respect voor hem houden, want hij is een man van grote wijsheid”, aldus Strauss.

De Amerikaanse president Bush heeft gisteren geweigerd een standpunt in te nemen met betrekking tot de machtsstrijd in de Sovjet-Unie. “Ze zullen het onderling moeten oplossen”, zei Bush. De president van de VS zou de afgelopen dagen noch met Jeltsin, noch met Gorbatsjov contact gehad hebben. “Wij volgen de gebeurtenissen nauwlettend en zullen hervormers steunen, waar ze zich ook bevinden”, aldus Bush. (Reuter, AP, UPI)