Ver. Heymans en Breevast willen fuseren

ROTTERDAM, 12 DEC. De Rosmalense familieonderneming Verenigde Heijmans Bedrijven, een van de grote wegenbouwers van Nederland, onderzoekt een fusie met de beursgenoteerde onroerend goedmaatschappij Breevast uit Utrecht.

Dat heeft Breevast vandaag bekendgemaakt. De bedrijven hebben gezegd dat zij begin volgend jaar met nadere berichten komen. Woordvoerders van betrokken partijen wilden niet zeggen of Heijmans via overneming van Breevast een beursnotering wil verkrijgen.

Verenigde Heijmans Bedrijven is een houdstermaatschappij waarin zeven divisies zijn ondergebracht. De Brabantse onderneming waarvan de meerderheid van de aandelen in handen is van de stichting van de familie Heijmans is vooral actief in de weg- en waterbouw (43,6 procent van de omzet in 1990) en in de woning- en utiliteitsbouw (40,9 procent).

Bij Heijmans werken circa 2300 mensen. De omzet is in de afgelopen jaren sterk gestegen. In 1989 werd er nog 750 miljoen gulden omgezet, het jaar daarop was de omzet gestegen tot 860 miljoen gulden. In 1990 werd een nettoresultaat na belastingen geboekt van 9,3 miljoen gulden tegen 7,4 miljoen gulden een jaar eerder.

Breevast was tot 1986 een bedrijf waarover het bestuur van Verenigde Bedrijven Bredero directie voerde. Breevast was een grote opdrachtgever voor dit bouwbedrijf dat in 1987 failliet ging. De kruisverbanden tussen Breevast, die in 1986 uitstel van betaling moest aanvragen, en Bredero hebben, volgens de bewindvoerders en curatoren voor grote problemen gezorgd. Uiteindelijk heeft Breevast een schikking getroffen van 44 miljoen gulden voor het door de Ondernemingskamer geconstateerde wanbeleid van de directie van Bredero.

Nadat een akkoord was bereikt met aandeelhouders mocht Breevast opnieuw op de Amsterdamse effectenbeurs worden genoteerd. Het bedrijf heeft een winst geboekt van 5,9 miljoen gulden op een vastgoedportefeuille van 85 miljoen gulden. Onder de naam Breevast zijn activiteiten ontplooid in onder meer Duitsland, de VS en Canada. Breevast heeft acht personen in dienst.

Het bedrijf heeft vorig jaar tevergeefs geprobeerd aandelen uit te geven. Breevast wilde met deze middelen projecten kopen in Amerika. Door de grote fiscaal compensabele verliezen zou Breevast hierover geen belasting betalen.