Tsjitsov prolongeert wereldtitel dammen

TALLINN, 12 DEC. Wereldkampioen dammen Alexei Tsjitsov heeft in Tallinn met succes zijn titel verdedigd. In de oorspronkelijk op twintig partijen vastgestelde tweekamp had de titelverdediger aan twintig punten voldoende voor titelprolongatie. Tegen zijn drie jaar jongere uitdager Guntis Valneris bereikte hij dat aantal al na vijftien partijen. Door vijf duels te winnen kwam hij op een 20-10 voorsprong.

In theorie kan de Letse grootmeester in de resterende vijf partijen die achterstand nog goed maken, maar daarmee komt de titelprolongatie van Tsjitsov niet meer in gevaar. Het is alleen van belang voor de verdeling van het prijzengeld van honderdduizend roebel, dat bij een gelijke eindstand over beide partijen wordt verdeeld. De winnaar van de tweekamp krijgt in het andere geval zestig procent uitgekeerd, hetgeen ook de reden is dat er nog verder wordt gespeeld.

De 23-jarige Valneris kreeg in deze match slechts één keer de kans op winst. Na nederlagen in de tweede en vijfde partij, had de speler uit Riga in het achtste duel de beste kansen na een misrekening van de titelverdediger. Valneris liet die kans onbenut en door een zwak eindspel moest hij ook in die partij in Tsjitsov zijn meerdere erkennen.

Dat was het definitieve einde van zijn kansen, omdat hij daarna alleen nog maar door veel risico's te nemen het tij kon keren. Tegen een speler als Tsjitsov is dat funest. Nadat de Rus ook het tiende duel in zijn voordeel had beslist stond Valneris in de tweede helft van de match voor een onmogelijke opgave.

Van die tien partijen moest hij er ten minste vijf winnen om de titel van Tsjitsov over te nemen en gelet op de krachtsverhoudingen was dat geen reëel uitgangspunt. Na de vijfde nederlaag in de dertiende ontmoeting had Tsjitsov tien punten voorsprong en de laatste twee duels waren dan ook niet meer dan een formaliteit.

Na zijn overwinningen in de WK-toernooien van 1988 (Paramaribo) en 1990 (Groningen) en de onbesliste match tegen Ton Sijbrands (1990) is het voor de vierde keer dat Tsjitsov als wereldkampioen wordt gehuldigd.